Poznáte tento zámek?
Foto: autor

Poznáte tento zámek?

5. 4. 2018

Dnes asi těžká otázka. Zámek z 18. století stojí v obci jen několik km od jedné z dálnic mířících z Prahy. Škoda, že není přístupný veřejnosti; možná ještě čeká na nového majitele. Obec s cca 2 tisíci obyvateli leží v území místní akční skupiny Svatojiřský les v tradičním cukrovarnickém kraji.

Trojkřídlý dvoupatrový komplex na půdorysu ve tvaru U s přilehlou zahradou by byl těžko překonatelným estetickým klenotem, nebýt sousedního ošklivého a po opravě upřímně bažícího :-) kostela sv. Martina rovněž z 18. století. V blízkosti je pěkný památník obětem 1. světové války s dopsanými jmény obětí z května 1945. Zámek patřil mimojiné Nosticům, kteří byli po válce odsunuti, přestože mnozí z nich patřili k českým vlastencům.  

Po válce tak zámek získal československý stát, který z něho udělal byty, zdravotní středisko a poštu. Když po roce 1989 získali objekt v restituci poslední řádní vlastníci, museli řešit jeho havarijní stav a patrně na celkovou rekonstrukci již neměli síly. Krásný pozdně barokní vzhled byl citlivě obnoven dalšími majiteli až před několika lety. Hned za zámkem je krásný soukromý domov pro seniory (SeniorPark).

Chcete-li nápovědu, hledejte silně vonící rostlinu Cleome spinosa.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.