Jak oslovovat starší dámu?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak oslovovat starší dámu?

3. 4. 2018

Stáří, potvora jedna odporná, se po vás plazí, zatíná své dlouhé drápy, kterými vyrývá hluboké vrásky po celém vašem těle, vytrhává vlasy, láme křehké kosti a podlomuje vaše sebevědomí.

Jo, to je stáří, na které si zvykáte a které je neodvratné. Když jste ale mladá, kvetoucí žena kolem čtyřicítky a stáří už vás chce začít lámat, to v pořádku není. Postihne vás totiž to, že vás vaše děti udělají babičkou. Jo, trochu máte radost, ale trochu vás štve, že to oslovení přišlo tak brzy. Ne, že byste byla tak ješitná, že byste vlastním vnoučatům zakazovala nazývat vás babičkou, ale urážlivé je, že se i pro vlastní děti místo maminky stanete babičkou. Jejich babičkou přece nejste.

Když vás poprvé osloví babi i vaše snacha, pro kterou babičkou opravdu být nechcete, tak se naježíte. Zajímavé ale je, že její matka pro ni maminkou zůstane pořád a její babičkou se nestane.

Když si začínáte zvykat, po příchodu dalších vnoučat, že se stáří opravdu hlásit nepřestane a že babičkou jste už pro všechny kolem, něco se stane.

Při odchodu z obchodu, kde jste byla nakoupit, se ozve hlas: "Mladá paní, něco jste si tu zapomněla." Neotáčíte se. Mladá paní už dávno nejste, a tak se vás to nemůže týkat. Týká! Přiběhne mladý prodavač a podává vám zapomenuté, koupené zboží. Mladá paní by ho tam přece nenechala, protože jí to ještě lépe myslí. Stará ano, s jejím reagováním je to horší. Když na vás někdo volá, mladá paní, lidi si vás prohlížejí a žasnou, když žádnou mladou paní nevidí. Prodavač se chce snad zavděčit, nebo udělat galantní gesto, ale pro starou paní se to nehodí. Stačilo by jenom říci "paní".

No, a tak teď nevím, jak nám stařenkám máte vlastně říkat!

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%