Mám ráda kuchařské knihy IV.
Foto: archiv autorky

Mám ráda kuchařské knihy IV.

2. 4. 2018

Dobrý den přátelé,

dnes jsem se rozhodla oživit své povídání obrázky, které se vztahují opět k domácím pracem. Konkrétně se jedná o činnost, která nepatří u mnoha žen k oblíbeným - jedná se o žehlení. Pár dobových ilustrací bude jako vždy na konci mého článku. A musíte uznat, že dříve to měly ty hospodyňky o mnoho horší.

A abych nepsala jen o domácích pracích, připojím i nějaký ten recept.

Víte, že tenkrát existovalo více druhů knedlíčků do polévky? 

Uvádím ty, které byly v té době nejoblíbenější. Je jich tolik,že se dnešní žena bude určitě divit.

Houskové, moučné, máslové, chlebové, bramborové, krupičné, jaterní, míchané, rýžové, mozečkové, z hovězího tuku, masové, masové z uzeniny, slaninové, polské, císařské, z rybího masa, z mlíčí.

Co byste řekli receptu na míchané knedlíčky? Jedny husí neb několik kuřecích jatérek,14dkg telecího, 14 dkg vepřového, 1míchané vejce (studené), vše se umele nebo jemně useká, přidá se půl strouhané housky, 1 syrové vejce, trošku květu, soli a trošku mouky. Vše se dobře promíchá a upraví se v polodlouhé nočky, polovice se jich obalí ve vejci a dříve se usmaží v horkém másle, druhá polovice se zaváří přímo do polévky.

A nebo císařské knedlíčky? Koflík mléka, koflík rozkloktaných vajec, trochu mouky, trochu pepře, nového koření a trochu květu, kloktej to na stole asi 1/2 hodiny,,pak to dej na plotnu do páry, a než dáváš polévku na stůl, vyndávej lžící knedlíčky a dávej do polévky.

A co takhle příklad jídelního lístku dejme tomu na týden? (vybráno z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)

Pondělí: Polévka zeleninová s noky krupičnými.  -Roštěná na divoko neb kotletky na divoko s knedlíkem. -Bramborové kroketky s makovou omáčkou neb jablkový nákyp.

Úterý: Polévka kroupová zapražená. -Vepřové maso na kmíně neb zadělávané vepřové s brukví. -Bramborové pomerančové řezy.

Středa: Polévka žampionová neb lanýžová s makarony. -Vepřová kýta po hambursku s knedlíkem. -Jemný koláč ze sádla s krémem z burských oříšků.

Čtvrtek: Polévka kmínová. -Roštěnka na česneku s bramborem. -Meruňkové řezy.

Pátek: Polévka rybí tmavá s knedlíčky z rybího masa. -Kapr neb štika na paprice s knedlíkem.  -Dort Helenčin

Sobota: Polévka kroupová. -Vepřový guláš s bramborovým knedlíkem, -Kaštanové řezy.

Neděle: Polévka hovězí hnědá s hráškovým pudingem. -Paštičky nebo brukve, plněné mozečkem. -Krocan pečený s dušenou rýží nebo bramborem. -Citronové soufflé..

Jak vidíme, vepřové maso bylo u paní Kejřové velice oblíbené, asi jako dnes.

Neodolala jsem a přidám recept na Helenčin dort. 

Utřeme 8 dkg másla,dva žloutky,15 dkg tlučeného cukru, pak přidáváme vždy po lžíci mouky a lžíci mléka, až spotřebovaly jsme čtvrt litru mléka a čtvrt kg mouky a docílily řidšího těsta. Pak zamícháme k tomu jeden pečivový prášek dra Oetkera a ze dvou až tří bílků tuhý sníh.

Těsto rozdělíme na dva díly: do prvního dáme 1-2 lžíce kakaa, špetku tlučené skořice a řebíčku, do druhého pak půl sáčku vanilkového cukru. Těsto ve dvou stejných, máslem vymazaných, moukou vysypaných dortových formách pečeme zvolna 20-30 minut. Upečené placky potřeme marmeládou, složíme je k sobě v dort, který taktéž celý marmeládou potřeme a hoblovanými mandlemi neb strouhanými ořechy poházíme.

Můžeme nalíti též do vyšší dortové formy nejdříve těsto bílé, na ně pak tmav, těsta se spojí a obdržíme upečený dort šekový,který je dosti pěkného vzhledu.

Jest to levný dort,vhodný pro dítky. Též můžeme dort políti malinovou polevou. Nedalo mi a připojím ještě krásné barevné ilustrace. Moc se mi líbily, a tak doufám, že se budou líbit i čtenářům.

 

A komu by se hodila domácí udírna na kamna? Obrázek najde tady také.

A kdo má dost trpělivosti, může vyzkoušet i ten Helenčin dort .

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%