Tip na výlet: Podhledna u Kozlovského kopce
FOTO: autor

Tip na výlet: Podhledna u Kozlovského kopce

4. 4. 2018

V České republice je spousta rozhleden, ovšem „podhledna“ je možná jen jediná na světě. Stojí v obci Svinná u České Třebové a postavil ji před čtyřmi lety František Uma, který například organizuje zimní táboření na Kozlovském kopci.

Podhledna stojí u hřbitova na rozcestí žluté a zelené turistické trasy, které vedou do České Třebové, Litomyšle nebo na Kozlov. „Vykopal jsem tam díru do země a hlavně vybudoval jsem podhlednu bez dotací z Evropské unie. Stala se lákadlem pro hodně turistů a loni v létě se na ni přijelo podívat i sedmačtyřicet účastníků setkání starostů,“ směje se František Uma, který vybavil podhlednu i vrcholovou knihou a podle zápisů v ní odhaduje počet návštěvníků "na spoustu." Vede tudy totiž i cyklotrasa a lidé vyznávající hru geocaching tu v době naší návštěvy hledali jednu ze skrytých schránek. V zimě tudy zase projíždí spousta běžkařů. Chlubí se tím, že z jeho podhledny je vlastně větší rozhled než z rozhledny na Kozlovském kopci nad Českou Třebovou.

„Z podhledny vidíte na Chrudim a Pardubice. Když je dobrá viditelnost, tak je vidět i chvaletický elektrárenský komín. Kdyby nám nezavazely ty dříve panské lesy, které za první republiky Masaryk rozdal sedlákům, byla by jako na dlani vidět krásně i Litomyšl,“ láká autor recesisticky pojaté „rozhledny“.

V podhledně nechybí také panoramatická fotografie složená z osmi snímků, co vše lze z podhledny při jasném počasí vidět. Fotku míní ještě pan Uma ochránit plechovým krytem. Upozorňuje, že podhledna je určená pro akrofobiky, což jsou lidé, kteří mají strach z výšek a hloubek. „Ti mají v podhledně dokonce přednost před ostatními návštěvníky, pokud by se u ní udělala fronta. Je také vhodná pro zdravotně postižené lidi, protože nahoru nelezou a těch šest schodů do podhledny vždy nějak sejdou,“ říká s dávkou trochy černého humoru František Uma, který areál podhledny doplnil zvoničkou a přístřeškem s lavičkou. „Jedna lávka se mi teď už rozpadla, tak ji musím opravit. Funguje totiž i jako stojan na kola a cykloturisti už vyrážejí zase do přírody. A chci přistavět ještě nějaké další, někdy tu přijde hodně lidí naráz, nedávno sem za mnou přijala čtrnáctičlenná výprava turistů důchodců z Proseče,“ dodává autor podhledny ve Svinné a dodává, že v létě slyší zvonit lidi na zvoničku u podhledny po celý týden.

Podhlednu podporuje i Česká Třebová, jejíž radnice financovala výrobu tří informačních tabulí, které s nápadem souvisí. Jedna je ve vsi a na ní je historie Svinné, druhá je u kapličky, která je kulturní památkou a vedle níž stojí více než stoletá Valentova lípa. „A na třetí u podhledny jsou mé ptákoviny k významu místa,“ směje se. Tabule například informuje příchozího, že přes toto místo prošel praotec Čech se svou družinou. „Když se pak podíval na boty, tak řekl, tady je to samá Svinná. Od té doby se to místo tak jmenuje. Pak tam stojí, že se praotec Čech na místě podhledny dlouze rozhlédl po kraji a řekl, že tohle je ta zem, která se po něm bude jmenovat. Po chvíli mlčení však vstal jeho bratr Lech a řekl: Čechu, ty seš ale cyp, až někde za obzorem na západě je ta hora Říp. Tam budeš muset znova říct svá památná slova. Tak praví veršovaný úryvek veselého textu cedule u podhledny.   

„Někteří lidé tomu i věří,“ říká František Uma a je spokojený, že lidé navštěvují podhlednu i v zimě. „O vánočních svátcích jsem šel na hřbitov zapálit svíčku a stál tam pán v takovém baloňáku. Říkal, že si dal do konce roku za úkol podhlednu navštívit. Byl z Pardubic, přijel vlakem, vyšlapal do Svinné a poté, co si ji prohlédl, tak šel dolů zase do České Třebové na vlak a jel domů,“ usmívá se František Uma.

Letošní zimu ale zjistil, že do podhledny zatéká a dlouhodobé deště vyhloubenou „podhledovou“ plošinu pro návštěvníky zatopí. „Stojí mi tam voda. Myslel jsem, že už jsem v prospustném terénu, ale nejsem. Proto musím podhlednu odvodnit. Dát tam šutry, drenáž a stáhnout vodu dopředu.,“ říká František Uma a ukazuje zápisy v návštěvnické knize, kterou dal k podhledně loni na podzim. „Podhledna je geniální, nefouká v ní na nohy. Přijdeme zase,“ napsali do knihy manželé Kratochvílovi při túře z Litomyšle do České Třebové. Poutník podepsaný jako turista amatér Ivan V. z Mistrovic píše, že se tu rozhlížel po krajině a navštívil i slavnou podhlednu v krásném kraji. Rád by opuštěný podstavec po kříži v místě, kde podhledna stojí, doplnil ještě sochou anděla.

„Byly tady dvě lípy a jedné kdysi upadla větev a rozbila ten kříž. Rád bych podstavec po něm doplnil andělem z jednoho zrušeného hrobu na sousedícím hřbitově. Kříž tu stál dříve než hřbitov, ten pochází z roku 1904,“ plánuje autor podhledny. Dodává, že nevýhodou podhledny je také to, že řada jeho známých ví, že ji postavil. „Vždycky přijdou i za mnou a musíme si dát pohárek. Vlastně jsem tu podhlednu udělal na popud kamarádů, kteří už nechtěli při čundrech a výpravách lézt na rozhledny, které jsme chtěli navštívit. Podhlednu navštíví vždycky,“ říká František Uma.

 

Petr Broulík

 

 

 

 

 

Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%