Chřest, kapary, kambala. Jak se vařilo za první republiky?
Ilustrační foto: pixabay.com

Chřest, kapary, kambala. Jak se vařilo za první republiky?

26. 4. 2018

Mnohé z toho, co nyní považujeme za luxusní a módní, běžně používaly hospodyňky v období první republiky. Umět vařit tehdy patřilo k dobrému vychování a dívky se ve školách učily, jak udělat jíšku do polévek a omáček.

Právě gastronomie období první republiky je oblastí, na které je výborně vidět, jak byla tehdejší společnost rozdělena na bohaté a chudé. Zatímco ve velkých městech vznikaly nové podniky, ve kterých hosté ochutnávali exotická jídla, sociálně slabé vrstvy přemýšlely,  jak zpracovat pár brambor tak, aby se z nich zasytilo pokud možno co nejvíce lidí na co nejdelší dobu.

Výraz prvorepubliková gastronomie je v současné době velmi populární, protože si pod ním představujeme kvalitní, poctivá jídla. Je to tak trochu zkreslená představa. Pod výraz prvorepubliková kuchyně se totiž dá zahrnout prakticky kde co. Jednak byla ovlivněná tím, jak se vařilo v dobách Rakousko – Uherska. Je jasné, že s vyhlášením samostatné republiky přece nevznikl nový způsob vaření. Změna přišla až s tím, jak určité vrstvy začaly bohatnout, tudíž cestovat a zajímat se o gastronomii jiných národů. „Začala být populární francouzská kuchyně, v pražských podnicích začínali vařit zahraniční kuchaři a vyšší vrstvy už znaly například parmezán či ananas. Právě v té době se česká kuchyně rozdělila na tu bohatší, inspirovanou zahraničím, a na tu tradiční, lidovou, chudší,“ říká Jitka Rákosníková, spoluautorka knihy s názvem Kuchařka první republiky.

Z té doby se zachoval pojem česká měšťanská kuchyně první republiky, na kterou nyní navazuje řada kuchařů ve věhlasných podnicích. „Ta byla fenomenální. Jedlo se vytříbeně a na gastronomické mapě Evropy jsme byli opravdu pojem. Samozřejmě mluvím o měšťanské kuchyni, tedy vyšší a střední třídě, ne o dělnících, o chudých lidech. Ale vrstvy, které si to mohly dovolit, měly za první republiky najednou otevřené neuvěřitelné možnosti a uměly si jich užívat,“ říká Roman Vaněk, šéf pražského kulinářského institutu. „Na jídelních lístcích z té doby se objevují jídla, která nyní považujeme za naprosto luxusní, například kambala, rybí lahůdka. Gastronomie byla v prvorepublikovém Československu opravdu na nesmírném vzestupu. Ten zarazila válka a pak vše dorazili bolešvici,“ dodává.

Vaření bylo v nově vzniklém Československu významnou součástí života, kladl se na něj velký důraz. Ano, za první republiky platilo, že dívka musí být dobrou hospodyní. To znamenalo, že musela být schopna připravit kvalitní jídlo nejen pro manžela a rodinu, ale i pro velkou společnost. Děvčata se učila vařit už na základních školách, později na takzvaných rodinných školách, mnohá chodila ještě navíc do různých kurzů, kde se podrobně vyučovalo, jak vést domácnost. Čím bylo děvče z lépe situované rodiny, tím vyšší a podrobnější vzdělání v této oblasti mělo. Když šlo o děvče z rodiny prosté, chudé, venkovské, učilo se to zkrátka běžně každý den od své mámy či babičky. Ale dívka, která by tehdy prohlásila, že ji vaření nebaví a vařit nechce, by moc dobré postavení ve společnosti neměla.

Nezapomínejme, že vaření tehdy byla mnohem větší věda než dnes, protože neexistovaly polotovary, žádná zjednodušení, žádné elektrospotřebiče, které práci urychlí a usnadní. „Ovšem právě v období první republiky se začalo vybavení kuchyní modernizovat. Dívky zkracovaly sukně, řídily auta, zajímaly se o vše nové, zahraniční, moderní a to se projevovalo i v jejich přístupu k domácnosti,“ připomíná Jitka Rákosníková. Ženy si chtěly práci v domácnosti čím dál více usnadnit a právě v té době se začaly objevovat první kypřicí prášky do pečiva.

Jeden z mýtů o prvorepublikové kuchyni je, že jídla byla těžká, nezdravá, ve srovnání s tím, jak jíme nyní. Není to pravda. Právě v té době byla v módě štíhlost, lidé sportovali a to se odráželo i ve způsobu stravování. Hodně se používala zelenina a v mnoha kuchařkách té doby jsou už zmínky o tom, jak je které jídlo zdravé, kolik má kalorií, kolik je čeho vhodné sníst, aby byl člověk v kondici. Zapomeňme na představy, že se se tehdy břichatí pantátové cpali bůčkem a obtloustlé maminy pekly každý den přeslazenou bábovku. Jistě, byly takové rodiny, stejně jako jsou nyní. Ale stejně tak mnoho lidí tehdy často jedlo chřest, kapary či ryby, které my nyní považujeme za luxusní.

Možná, že kdyby tehdejší ženy viděly všechny ty vymoženosti a nabídky v supermarketech, které nyní máme, záviděly by nám a s nadšením se na ně vrhly. Ale kdo ví, jestli by jim nakonec to, co jíme nyní, chutnalo. Roman Vaněk totiž to, čemu se říká prvorepubliková kuchyně, shrnuje do věty: „Ty naše prababičky vůbec nebyly hloupé a v té dokonalé složitosti dělaly jídla dokonale jednoduchá, zkrátka skvělá.“

Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage
PRODUKT TÝDNE

Pořiďte svému mazlíkovi kvalitní krmivo. Konzervy Brit Mono Protein jsou vhodné pro psy s citlivým zažíváním, alergiemi a potravinovou intolerancí. Více zde.

produkt týdne.jpg

 

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Budete letos hlídat vnoučata více než v předchozích letech? (Vzhledem k omezenému cestování do zahraničí)?

Ano, budu mít vnoučata na delší dobu než loni

26%

Ještě nevím

19%

Ne, bude to přibližně stejné jako v předchozích letech

29%

Vnoučata o prázdninách už delší dobu nehlídám

26%