Neříkejte si taťko a mamko, manželský vztah tím ztrácí přitažlivost
Ilustrační foto: ingimage.com

Neříkejte si taťko a mamko, manželský vztah tím ztrácí přitažlivost

5. 4. 2018

Za dlouholetým vztahem stojí spousta tvrdé práce. Abyste se snadněji poprali s různými emocionálními nástrahami, připravili jsme vám některé rady:

1. Ne každý spor hned musí vyvrcholit rozvodem
Nedělejte ze všeho hned zásadní debatu. Pravděpodobně největší rozdíl mezi soužitím a manželstvím je následující: Pokud dva spolu pouze žijí. zůstává situace vždy nezávazná. Jestliže už má žena dost ponožek válejících se na podlaze, tak dá svému vyvolenému kopačky a nechá dalších pár příštích let prát ponožky jeho maminku. Manželství je něco pro dospělé. Ne každá nespravedlnost musí končit hádkou. Ve zralém vztahu si dá člověk dohromady pár drobností, které ho rozčilují, a o těch pak bude po dohodě diskutovat, třeba i při jídle. Existují ovšem i opačné názory, které tvrdí, že se i malé věci musí objasnit hned. Záleží na vás.

2. Pohrozte rozvodem teprve tehdy, pokud to máte skutečně v úmyslu
Rozvod je vždy tím posledním řešením. Rozbije manželství a váš celý život postaví na hlavu. Peníze, děti, přátelé, majetek, životní styl - všechno je na misce vah. Než se tedy takto odhodláte, musíte si seriózně ujasnit, zda je to skutečně vaše cesta. Mnohokrát si to probrat.

3. Pomsta není sladká. Tak nebo tak ne
Manželství spočívá na lásce a oboustranném respektu. Nemělo by vyústit do dožadování se práv, věčných diskusí, kdo je v právu a kdo ne. Zahrát něco do outu, tím zranění nezmizí. Ale omluva, ta to dokáže. Jinak jsou všichni pouze frustrovaní. Pomsta je něco pro děti na pískovišti, kde se začnou bacat. To není nic pro manžele.

4. Koho si berete, je důležité, ale musíte také důvěřovat manželství
Budete překvapeni. Ne vždy spolu dva lidé dobře vyjdou. Přijde čas, kdy jednoho rozzuří už jen to, jak ten druhý drží vidličku. Jednoho dne se podíváte na partnera a zeptáte se sami sebe, jak jste mohli souhlasit, že s tímhle člověkem prožijete celý život. To se přihodí všem. Tak si pak uděláte snídani a vyjedete do práce a jste trochu nešťastní, ale ono se to zase zlepší. To se stane také skoro všem. Manželství ale nebude nikdy perfektní. Zkrátka to ani neočekávejte.

5. Žárlivost není výrazem náklonnosti, nýbrž nejistoty
Mnohdy žena zažije, jak se k ní má ženatý muž. Myslí si, že to je v pořádku, když pleskne ženu někoho jiného po zadečku nebo se k ní přimáčkne. Mezi dvěma spřátelenými páry to tak občas funguje. Manželky, které to připustí, sice žárlí, ale vezmou to, že se jejich muž tak chová, protože se to mnohdy ani nijak nesnaží skrývat. A myslí, že nějakým Promiň se to zase vše smaže. Avšak bez oboustranného respektu stojí manželství na vratkých nohou.

6. Náklonnost má různé formy. Ukazuje se nejlépe v maličkostech
Když muž vynese odpadky, aniž by to hned zdůrazňoval a aniž by na to musel být trvale upozorňován. Když je někde mimo domov a volá, jakou má donést zmrzlinu, ona odmítne, protože přece má dietu, on však přesto donese karamelovou, kterou má nejraději, a snese, když se na něj zlobí, že sabotuje její dietu, avšak zároveň už sahá po lžíci. Jak se máme navzájem rádi, na to nejsou žádná pevná pravidla.

7. Jestliže jste oba na sebe rozzuřeni, je jen jedna cesta zpátky
Oba se musí ráno probudit a zeptat se sami sebe: Čím můžu tomu druhému udělat radost? To funguje se stoprocentní zárukou.

8. Udělejte nejvyšší prioritou vaše manželství - ne vaše děti
Jestliže máte problémové manželství, jsou tím postiženy vaše děti. Kromě toho je plno matek, které už nechtějí jet někam samy se svým mužem, protože by děti zůstaly samy. To je nebezpečné a velká chyba! Až totiž budou děti z domu, budete dlouho hledat, co byste s partnerem mohli dělat. Už totiž sotva máte něco společného, ani už nic takového neznáte.

9. Někdy je lepší, jestliže jste rozzlobeni, jít spát
Často je potřeba se jednoduše vyspat. Přitom si málem přísaháme, že ten spor jen tak nenecháme. Ale příští ráno je najednou všechno pryč. Probudíme se odpočatí a stěží už si vzpomeneme na důvod hádky.

10. Neříkejte si vzájemně Mámo a Táto
Je jasné, že řekneme dítěti: Jdi k tátovi. Mamka ti pomůže obout boty. Ale u manželů tím současně mizí kouzlo romantického páru a má to i vliv na jejich sexuální život.  Kdo by chtěl do ložnice a milovat se s někým, komu říká celý den Táta.

11. Nepřestávejte dávat svému partnerovi pusu při odchodu a při návratu domů
Od toho se snadno upustí. Přitom je to tak jednoduché a zároveň tak důležité. Potřebujeme rituály náklonnosti. To nám umožňuje vnímat, že jsme pro druhého něčím speciálním. Je dost těžké udržet si po dlouhých letech manželství romantiku. Neopomíjejte zbytečně malé jednoduché věci jako políbení nebo obejmutí.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.