Sokolové představí Princeznu republiku
FOTO: sokol.eu

Sokolové představí Princeznu republiku

14. 4. 2018

V České republice podobná organizace neexistuje. Vznikla v roce 1862 a tradičně stojí na třech nohách. První je všestrannost - sport pro všechny, druhou vrcholový sport a třetí - neméně významnou „nohou“ - je kultura a historická dokumentace, v níž se prezentují především divadelní, loutkařské skupiny a hudební tělesa.

Za novými informacemi redakce vyrazila do pražského Tyršova domu. Seznámili jsme se paní Lenkou Kocmichovou, která je náčelnicí Odboru všestrannosti, zároveň je náčelnicí Sokola Královské Vinohrady a také je autorkou „Princezny republiky“, tedy jedné z 13 skladeb letošního XVI. všesokolského sletu.

Druhým účastníkem naší debaty byl Marek Brodský, člen sletového komunikačního týmu. Zajímala nás především příprava sletu, který se uskuteční v Praze ve dnech 1.- 6. 7. 2018. Představí se na něm na patnáct tisíc sokolů z celé ČR. Součástí je i vystoupení zahraničních cvičenců, kterých do metropole dorazí na dva a půl tisíce. Sokol, jehož historie byla nuceně přerušena po roce 1948, totiž v zahraničí fungoval nepřetržitě. Jeho členy se v první fázi stali čeští emigranti po celém světě. Dnes však do Sokola nejen v Evropě, ale i v USA či Austrálii chodí i lidé, které nemají žádné české kořeny.

Sokolu se díky své všestrannost daří nabízet atraktivní způsob vyžití ve volném čase. Alternativou k jiným sportovním organizacím například nabízí své služby těm, kteří nechtějí nebo se nemohou věnovat sportu na výkonnostní úrovni. „Myslíme, že je to velmi moderní koncept.  Každý nechce trávit čtyři dny v týdnu na hřišti, každý nechce trávit všechny víkendy na turnajích svých dětí. A samozřejmě, každý není supertalent jako Jágr, ale každý by měl mít možnost jít si zasportovat, zažívat radost z pohybu,“ vysvětlil Marek Brodský.

Ale ani na výkonnostní sport se v Sokole nezapomíná, i když si veřejnost Sokol spojuje spíše s všestranným tělovýchovným rozvoje. Sokol přitom odchoval řadu úspěšných českých reprezentantů či olympijských medailistů, a jejich „dodavatelem“ je i dnes. Ať už jsou to šermíři, gymnasti či atleti. Například na Olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 reprezentovali Českou republiku judista Jaroslav Ježek (Sokol Vršovice), kladivářka Kateřina Šafránková (Sokol Kolín), šermíř Alexander Choupenitch (Sokol Brno I), atleti Jaroslav Holuša, Jan Kudlička a Michal Balner (Sokol Opava) nebo vzpěrač Jiří Ország (Sokol Karolinka). Slušná výprava, nemyslíte?

Ze 13 skladeb hromadných cvičení na XVI. všesokolském sletu v Praze připravili sokolové 11 skladeb (další dvě pak partnerské organizace). Jsou určeny všem věkovým kategoriím. Ta pro seniory se jmenuje Princezna republika a je na motivy písní Karla Hašlera. Autor ji složil právě na počest založení republiky. I XVI. všesokolský slet se stal součástí letošních oslav 100 let republiky.

Celonárodnímu slavnostnímu týdnu v Praze předchází slety v krajích, kterých se uskuteční na 39. Do Prahy potom jedou všichni, kteří mají zájem, a tak se může stát, že některé skladby uvidí diváci s jiným obsazením, protože zájem cvičenců je tak velký, že jedni budou cvičit ve čtvrtek a druzí v pátek. Pro sokoly je od pradávna velmi významná samostatnost. Ta se projevuje i v oblasti financování jejich sletu. Například všech současných 160 tisíc sokolů platí již druhým rokem sletovou známku za 50 Kč a z těchto prostředků se hradí část výdajů. Účast na všech sletech včetně toho celostátního si hradí cvičenci sami. Rovněž tak si platí i jednotný úbor, který stojí až do tisíce korun.

Zaujali nás také „sokolské perličky“. Nejstarším účastníkům v červenci na celostátním sletu bude i 90 let. Cvičili třeba i na posledním „svobodném“ sletu v roce 1948. Paní Kocmichová nám také dala hádanku, jaký si myslíme, že byl věkový rozdíl na přehlídce pódiových skladeb minulý víkend v Praze. Bylo to 80 let - nejmladší cvičence bylo 5, té nejstarší 85 let. To je konkrétní důkaz generační sounáležitosti, na níž je Sokol založený.

 

Božena Hažová

Příběhy naší republiky Sokol
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%