Pozvánka na parádní chlapskou jízdu
FOTO: autorka

Pozvánka na parádní chlapskou jízdu

10. 4. 2018

Turistický tip je tentokrát určen převážně mužům, kteří jeden či dva roky svého mládí prožili ve vojenské uniformě. Na rozdíl od mladších ročníků, mají kromě jistě řady vzpomínek na chvíle nelehké i ty dobré, které jsou základem kamarádství přetrvávající celý život. Vzpomínání na vojnu se nikdy neomrzí.

Pánové, přijměte pozvání do půvabného městečka Králíky s dominantním poutním areálem Hory matky Boží, horou Králický Sněžník dosahující nadmořské výšky 1 424 m, která tvoří unikátní úmoří Baltského, Severního a Černého moře. Jeho součástí je i pramen řeky Moravy upravený jako studánka vyvěrající v nadmořské výšce 1 380 metrů. 

My však míříme za vojenskou tematikou, a ta nás zavede do nedaleké dělostřelecké tvrze Hůrka, součásti mohutného vojenského opevnění, které mělo chránit tento strategický bod před útokem nacistického Německa. Tvrz tvoří pět objektů (srubů), postavených v nejvyšším stupni odolnosti. Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli jsou tvořeny vrstvou železobetonu o tloušťce 3,5 m, a měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní. Všechny sruby jsou hluboko v podzemí navzájem propojeny systémem chodeb a sálů. V tvrzi se nacházelo vše důležité a potřebné, co by její osádce umožnilo bojovat v obklíčení i po dobu několika týdnů.

Dovolte osobní vzpomínku na návštěvu tvrze:
„Po krátké instruktáži průvodce, který nezapře, že je pro něj práce především koníčkem, vcházíme do tvrze. Těžká kovová vrata se za námi zavírají a za nimi nás čeká750 metrů dlouhá chodba s kolejnicemi úzkorozchodné pevnostní železnice. Z chodby vycházejí jednotlivé sály – muniční sklady, kasárna, nemocnice a jiné. Těžko uvěřit, že by zde mohlo nepřátelskému útoku odolávat na čtyři sta mužů.  Už nám není do řeči, stísněný pocit zaplavuje celou mysl. A to na rozdíl od skutečného boje je v tvrzi klid. Postupně se dostáváme na konec chodby, nad námi je více jak čtyřicet metrů zeminy a po prohlídce nás jako překvapení čeká závěrečný výstup po 294 schodech na povrch. Stojíme v místech, kde se němečtí vojáci snažili před návštěvou Hitlera tvrz mohutnými náložemi odstřelit – nepodařilo se. Do dnešních dnů tak zůstalo varující memento.“

Nenechte si ujít vojenské muzeum
Po návštěvě bunkru návštěvníci kolem řady malých pevnůstek udržovaných skupinkami nadšenců v naprosté většině zamíří pohodlnou cestou po louce do Vojenského muzea v Králíkách (www.armyfort.com). V areálu bývalého obilního sila zde kromě dvou stálých zaměstnanců skupina dobrovolníků vytvořila působivou expozici. Poslední sobotu v měsíci navíc pořádají projížďky terénem v pásovém obrněném transportéru a historickém vojenském vozidle. Zážitek je to vskutku nezapomenutelný. Představa, že vojáci v tomto nepohodlí trávili dlouhé hodiny, zabolí. O zájemce však atrakce nemá nouzi, a to i mezi ženami.

Termín jízdy je třeba si zarezervovat na webových stránkách Vojenského muzea. Provozní ředitel muzea Martin Večeř zve čtenáře na vyvrcholení návštěvnické sezony, kterou  bude ve dnech 17. a 18. srpna  21. ročník vzpomínkové akce  Cihelna 2018, která je připomenutím událostí druhé světové války. Na louce s kulisou vojenských opevnění se odehraje několik bojových ukázek v režii vojensko-historických klubů, dále pak prezentace Armády České republiky, integrovaného záchranného systému, Policie ČR, Celní správy ČR, Vězeňské služby ČR, výstava vojenské historické i nejmodernější techniky a mnoho dalšího. Od října do dubna je Vojenské muzeum otevřeno od 10 do 16 hodin, od května do září je provozní doba od 9 do 17 hodin. V pondělí je zavřeno. Tento den mohou turisté zamířit třeba k rozhledně na Suchém vrchu (955 m. n. m.) a pokochat se kouzelným výhledem do krajiny. Navíc je možné k návratu do údolí použít speciální horskou koloběžku a vychutnat si devítikilometrovou trasu plnou zatáček.

 

Tip: V Králíkách i okolí najdete pestrou nabídku útulných hotýlků, penzionů, kde je možné se nejenom dobře vyspat, ale i najíst a napít. Zkrátka všechno proto, abyste si tu chlapskou jízdu pořádně užili, a když na ni vezmete například vnuky, bude to paráda dvojnásobná.

 

Alena Kučerová pro i60

 

 

 

 

cestování Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.