Měli jste v dětství hodně kamarádů? I díky nim jste teď možná zdravější
ilustrační foto: pixabay.com

Měli jste v dětství hodně kamarádů? I díky nim jste teď možná zdravější

12. 4. 2018

Harvardská univerzita provádí již téměř 80 let dlouhodobé výzkumy, jaké faktory přispívají k tomu, abychom zůstali zdraví i ve vyšším věku. Vedle zdravého životního stylu je obzvláště důležité udržování sociálních kontaktů. Podle závěrů výzkumu se jedná především o tři základní faktory.

1. Vztahy k přátelům a rodině
Lékaři měří často hladinu cholesterolu, aby určili zdravotní stav člověka. Výzkumný tým však uvedl, že se dá zdravotní stav ve vyšším věku spíše předpovědět podle počtu mezilidských vztahů. Lze obecně říci, že samota zabíjí. Je tak mocná jako kouření nebo alkoholismus.

2. Kvalita vztahů k jiným lidem
Badatelé objevili, že počet přátel a z toho vyplývající vztahy výrazně působí na naše zdraví. Tvrdí, že je překvapující, jak naše vztahy a to, jak dalece jsme v nich šťastni, mají silný vliv na naše zdraví.

3. Vztah k manželskému partnerovi
Souhrnně lze říci, že ten, kdo žije ve šťastném manželství, je spokojenější a psychicky zdravější. Ti zkoumaní, kteří žili v nešťastném manželství, cítili jak psychické, tak fyzické bolesti.

Již dříve mnohé studie poukazovaly na to, že úzké kontakty v dospělém věku podporují tělesné zdraví a snižují krevní tlak a tím i riziko kardiovaskulárních chorob. Zajímavé jsou však i novější poznatky, že doba, kterou jsme jako děti strávili se svými přáteli, působí pozitivně na naše zdraví i v pokročilém věku. Snahou vědců bylo zjistit, zda obdobně pozitivně jako u dospělých fungují do budoucna i vztahy v dětském věku. S výzkumem se začalo u šestiletých dětí, které byly zdravotně sledovány až do věku 16 let. S vědci spolupracovali samozřejmě informativně i rodiče. V úvahu byla brána např. i sociálně-ekonomická situace v dětství nebo fyzické zdraví jedince.

Po letech výzkumu experti zjistili, že ti mladí, kteří strávili v dětském a mládežnickém věku se svými kamarády více času, měli ve 32 letech lepší krevní tlak i fyzickou kondici včetně váhy. I když byl brán zřetel i na jiné ovlivňující faktory, jako fyzické zdraví v dětství nebo sociální integraci v dospělém věku, přesto bylo možno konstatovat, že překvapivý vliv na naše zdraví v dospělosti má i náš dřívější společenský život. Což svědčí o tom, že naše zdraví chrání a zlepšuje nejen náš partnerský život a finanční poměry, nýbrž i naši přátelé, a to od nejútlejšího dětství.

Někomu se to může zdát příliš zjednodušené, avšak jednalo se o dlouhodobé a zevrubné výzkumy u cca 250 lidí v rozpětí zhruba 16 let. A koneckonců, není to alespoň dobrý pocit, spojovat své zdraví i s lidmi, kterých si vážíme a máme je rádi?

přátelství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.