Jak vařily naše prababičky: zeleninové karbanátky
Jak vařily naše prababičky

Jak vařily naše prababičky: zeleninové karbanátky

12. 4. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty.

Bezmasá strava je zdravá a navíc také "in" – a naši předkové si ji dopřávali hojně, i když obvykle z trochu jiných důvodů. Dobře proto věděli, jak ji pojmout tak, aby si člověk nepřipadal o maso ošizený. To je také případ následujícího receptu na zeleninové karbanátky. Jejich předností je i to, že je můžeme stvořit z plodů vlastní zahrady, aniž bychom museli chovat vepře.

Jednu mrkev, brukev, půl očištěné kapusty, dvě lžíce zeleného hrášku a čtvrt očištěného celeru drobně nasekáme. Usekanou kapustu dáme na síto, přelijeme ji vařící osolenou vodou a pak ji přidáme k ostatní zelenině. Na rendlík dáme 3 dkg másla, přidáme nakrájenou zeleninu, špetku tlučeného květu, asi tři lžíce vřelé vody, osolíme a dusíme pod poklicí do měkka. Udušenou zeleninu dáme na prkénko, přidáme k ní 2 dkg másla a těžším nožem ji utřeme na hrubší kašičku. Dáme ji na mísu, přidáme jedno celé vejce, špetku soli, špetku tlučeného pepře a dvě lžíce do zlata osmahnuté jíšky. Dobře vše promícháme a přidáme 8 dkg strouhané housky.

Z tohoto materiálu vypracujeme těsto tak, aby nebylo příliš tuhé, a vymodelujeme karbanátky. Ty pak lehce obalíme v mouce, smočíme v rozšlehaném vajíčku a obalíme ve strouhance. Původní recept doporučuje karbanátky péct na rozpáleném sádle, my asi spíš dáme přednost rostlinnému oleji. Karbanátky vkládáme až do horkého oleje a pečeme po obou stranách dozlatova. Naše prababičky je podávaly nejčastěji s bramborovou kaší, vhodné jsou ale i vařené brambory či hranolky.

Původní recept může být i podkladem pro různé pokusy a improvizace. Ve směsi například mohou být také strouhané brambory, místo strouhané housky lze dát housku rozmočenou. Je možné také přidat třený česnek a krájenou cibuli, majoránku, případně grilovací koření, směs koření do mletých mas a podobně. Alchymii se meze nekladou a výsledkem experimentů může být originální vlastní recept.

Ingredience
1 mrkev
1 brukev
půl kapusty
2 lžíce zeleného hrášku
1/4 očištěného celeru
5 dkg másla
špetka utlučeného květu
1 vejce
pepř
sůl
2 lžíce jíšky
3 dkg housky

Na obalení:
1 dkg mouky
1 vejce
strouhanka

1918-1938 Příběhy naší republiky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%