Genetika v kuchyni
Ilustrační foto: pixabay.com

Genetika v kuchyni

14. 4. 2018

Genetickou výbavu neovlivníme. A čím jsme starší, tím zřetelněji si ji uvědomujeme. Tu získanou od rodičů sami na sobě, a na svých dětech tu, kterou dostali do vínku od nás.

S mým mužem žádného společného potomka nemáme. Funkce dědečka vyženěných vnoučat z mých předešlých manželství se mého muže prakticky netýká, a když, tak jen okrajově. Přesto je v tomto směru velmi citlivý…

Veškeré návštěvy u nás doma obvykle domlouvám já. V praxi to znamená, že předem vím, kdy a kolik osob se dostaví a můžu se na to patřičně připravit. Tento postup považuji za běžný a normální. Nikoli ovšem můj muž. Takže když mi v neděli hodinu před polednem šťastně oznámí, že se u nás za chvilku staví jeho syn s celou rodinou, aby pomohl odzimovat bazén, já jeho radost nesdílím. Naopak. Beru to jako ránu pod pás, jako podlý útok na moji moravskou pohostinnost.

Nemám nedělní oběd pro šest osob! A podle toho se taky zatvářím, což můj muž okamžitě hodnotí jako negativní přístup k jeho rodině a tudíž následuje hádka. On prostě nedokáže pochopit, že jsem po své mamince zdědila podmíněný reflex, spojený s oznámením jakékoli návštěvy, nota bene v době oběda: do mozku mi taková informace automaticky vystřelí otázku, co jim nabídnu. Nemůžu za to, je to ve mně jako v koze. Svojí mamince jsem tuto přehnanou hysterii kolem „žvance“ vždycky vyčítala a sama dnes dělám totéž. Přitom to nakonec vždycky dobře dopadne. Tuňáková pomazánka jako předkrm, zbytek polévky rozdělím vnoučatům, a po vykonané práci to jistí smažák v místní hospůdce.

Děti odjely a můj muž byl tak spokojený, že mi na usmířenou nabídl společnou procházku jarním lesem za našimi humny…

Hezké vztahy v běhu času vám přeje 

Hana Švejnohová

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%