Národní galerie vystaví
Rembrandta a další mistry

Národní galerie vystaví
Rembrandta a další mistry

8. 1. 2012

Plátna největších holandských mistrů „zlatého věku“ včetně Rembrandtova obrazu Učenec v pracovně budou od 10. února do 27. května k vidění ve Šternberském paláci Národní galerie v Praze. Půjde o nejrozsáhlejší a nejvýznamnější výstavu letošní sezony.

„Některá díla, zapůjčená z významných evropských galerií, budou v Praze vůbec vystavena poprvé,“ uvedla mluvčí Národní galerie Eva Kolerusová.

Výstava s názvem Rembrandt & Co. - Příběhy umění ve století blahobytu představí nejlepší díla holandského malířství 17. století v prostorách Šternberského paláce. Kvůli chystané rozsáhlé expozici je část paláce se sbírkou starého evropské umění od listopadu uzavřena.

Zájemci budou mít možnost prohlédnout si i jedinou malbu nizozemského malíře Rembrandta van Rijna, která se trvale nachází na území České republiky - obraz Učenec v pracovně, který vznikl v roce 1634.

„Aby připravovaná výstava nezůstala jen krátkodobou akcí a přinesla i vědecké zhodnocení sbírkového fondu,“ připravila Národní galerie soupisový katalog, dodala Kolerusová.

Nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec Rembrandt je považován za jednoho z nejlepších umělců západního umění. Slavným se stal již za svého života. Ve svém díle prokazuje výjimečnou znalost klasické ikonografie, mistrně zvládá šerosvit a figurální malbu. Jeho dílo zahrnuje portréty, zejména autoportréty, a také holandské krajiny i obrazy s mytologickými či biblickými tématy.

kultura výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.