Na traktoru Deutz medvěd jezdit nebude
FOTO: autorka

Na traktoru Deutz medvěd jezdit nebude

18. 4. 2018

V roce 1934 nebo 1935 byl v Německu vyroben traktor Deutz, který je stále v plné výkonnosti a v rodině Františka Bolečka z Hostětína i vydatným pomocníkem. Není vyloučeno, že co se týče věku, už nemá v našich krajích konkurenci.

Traktor si pořídili Bolečkovi pro usnadnění práce na záhumenku v roce 1968. „Dostali jsme tip na člověka, který se na Valašsko přiženil ze západních Čech. Po vysídlení Němců a kolektivizaci zemědělství zůstaly v jeho rodné krajině ladem desítky nevyužitých strojů, traktorů a jiné techniky. No a on nelenil, prolézal remízky a kopřivy a nalezené stroje převážel do svého nového domova, zde je opravoval a potom prodával. Protože pracoval na Slovensku ve strojírnách, dokázal si vyrobit i případné chybějící či poškozené součástky,“ vzpomíná František Boleček.

Když si traktor přivezli do Hostětína, byla to velká událost, podobnou techniku nikdo neměl. Traktor výborně sloužil nejen při polních pracích, ale i na svážení dřeva z lesa. Jednou, když vlečka s kovovými koly dostala na blátě smyk, se traktor i s vlečkou převrátil, dřevo se vysypalo. Díky rychle reakci řidiče traktoru, který stačil vyskočit (bývalý výsadkář se nezapře), skončila havárie bez následků. Traktor vrátili na kola, očistili a jezdilo se dál. „Jezdívali jsme i do okolních vsí a vozili jsme takovou malou vlečku, děcka z toho měla velikou atrakci, věšela se na ni. Trošku to vypadalo, že projíždí cirkus,“ zavzpomínala Ludmila Bolečková.

Traktor má čtyři rychlosti, tři dopředu a zpátečku a jezdí rychlostí pět až šest kilometrů za hodinu. Motor je naftový, chlazený vodou a pro provoz je ještě potřeba motorový a převodovkový olej. Spotřeba nafty je podle Františka Bolečka hodně malá. Ve třicátých letech bylo v Německu opravdu bídně, a tak byl úsporný systém jedním z hlavních požadavků na provoz. Důmyslná konstrukce umožňuje, že se k motoru dá připojit řemenice, která v minulých letech poháněla mlátičku a další nářadí. Startuje se pomocí doutnáku, a když potřebujete popojet jenom metr, či dva, stačí zatočit klikou. Obsluha traktoru je jednoduchá, syn Bolečkových jej řídil už v předškolním věku, když tatínek držel pluh a oral brázdu.

Po revoluci, když začali Bolečkovi soukromě hospodařit, přibyly ve stodole další traktory, naposledy červený blýskaný krasavec, ale stařeček Deutz má stále své platné místo v kalendáři hospodářského roku. A rozhodně není na prodej. Přesvědčil se o tom před několika lety i majitel cirkusu Berousek, který si přijel na seno pro svá zvířata. Když Deutze uviděl, zajásal a hned začal domlouvat, za kolik by jej hospodáři prodali. Už měl před očima atraktivní cirkusové číslo, v němž by na traktoru jezdil po manéži medvěd. Ale nepochodil, Deutz skutečně není na prodej a hned tak určitě nebude. Jestli vůbec kdy.

Při pohledu na zelený exemplář člověku vytane na mysli otázka: „Budou ony dnešní výplody techniky, které kromě mohutnosti, vysoké rychlosti a výkonnosti motoru, mají klimatizaci, ledničku, rádio a dalších vymožeností, jezdit za osmdesát let?

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

auta historie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%