Všechny barvy lásky
Ilustrační foto: pixabay.com

Všechny barvy lásky

19. 4. 2018

Když je člověku dvacet, slyší často, že má život před sebou. Z pohledu jeho mládí to většinou považuje za frázi. Až do chvíle, kdy oslaví padesátku, a zjistí, že třicet let uběhlo jak voda a některé šance už prošvihl…

To je takový ten věk, co se o něm říká, že mládí je pryč (říká se to i jinak J!) a do důchodu daleko. Většina z nás, které tento portál cíleně sdružuje, už se k němu však propracovala. Možná výstižněji řečeno – propsala. A musím přiznat, že tento způsob „seniorské“ komunikace zdá se mi být velmi šťastným.

Náš věk totiž svádí k předávání. A jakkoli se o mnohých zkušenostech tvrdí, že jsou nepřenosné, nedokážeme v sobě potlačit touhu je předat. Máme potřebu vzpomínat, sdělovat, konfrontovat. Dáváme všanc své životní příběhy, své lásky, svá přátelství. A těší nás, když se v nich vzájemně nacházíme…

Mám v Brně kamarádku, se kterou se známe už více než čtyřicet let. Na oslavu našich kulatin jsme si vymyslely výlet, který nás sblížil ještě víc. Odletěly jsme do Florencie, pronajaly si auto a projížděly úchvatnou toskánskou krajinou bez chlapského vedení, aniž bychom tušily, kde budeme toho dne spát. Zastavily jsme, kde se nám zalíbilo, žádný stres, ve všem jsme se shodly, nic nebyl problém. A hlavně jsme se pět dní téměř nepřetržitě smály. Smích a všudypřítomný humor jsou totiž pro moji kamarádku charakteristické.

Lenka Filipová – Kudelová je zpívající herečka. Celý svůj profesní život bojuje se záměnou za mnohem známější umělkyni s kytarou, ale bere to příznačně s humorem. V úvodu svých vystoupení se pokaždé omlouvá publiku a slibuje vrátit vstupné, pokud bude někdo zklamaný. Ale zatím nikdy nic vracet nemusela. Naopak. Pro mnohé diváky byla vždycky příjemným překvapením. Ostatně, i tuhle Lenku živí hlas. Její velkou doménou je totiž dabing. V roce 2000 nahrála v pražském studiu Karla Vágnera unikátní CD „Hledá se srdce člověčí“ s divadelními šansony Richarda Pogody, které otextoval básník, dramatik, režisér a někdejší ministr kultury Pavel Dostál.

A právě tyto písničky, naše společná minulost a hlavně zcela nové zkušenosti s maminčiným životem v seniorském domově mě inspirovaly k napsání pořadu na téma mezigeneračních vztahů. Nazvala jsem ho VŠECHNY BARVY LÁSKY a jde o místy humorný, místy nostalgický pořad plný vzpomínek, vyprávění a šansonů o lásce v proměnách času.

A protože největší tíhu lásky v rodině nese na svých bedrech většinou žena, dostanou toto představení čtenářky portálu i60 jako dárek ke Dni matek v neděli 13. května 2018. Vstup bude však povolen i mužům s laskavou duší…

Více informací se dozvíte v pozvánce a my dvě s Lenkou se budeme těšit na osobní setkání v Pražském kreativním centru!

Hezké vztahy v běhu času vám přeje

Hanka Švejnohová

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%