Obyčejnosti - vydání příběhů
Ilustrační foto: pixabay.com

Obyčejnosti - vydání příběhů

21. 4. 2018

Už nevím, co bylo prvním impulsem, že jsem si začala poznamenávat příhody. Vlastní i odposlechnuté. Následovalo zpracování do souvislého textu a otázka - co s tím? Založila jsem si internetovou stránku a psala. K další myšlence už to byl jenom krůček. Příběhy jsem vytiskla, nechala svázat a darovala svým blízkým. A ejhle, ona se ta moje tvorba zalíbila. Tak jsem se rozhodla si udělat radost. A tak přišla na svět elektronická kniha s názvem Obyčejnosti. Toto je ukázka.

Císař je nahý!

Nevím, čím to je, ale cestování městskou hromadnou dopravou v létě, v Česku negativně působí na můj čich. Na rozdíl od jiným měst v zahraničí. Večerní metro v Paříži praská ve švech. V Barceloně odpoledne nemáte kam šlápnout, jak je vlak v metru našlapaný. Totéž v Římě, kde mají jen tři linky metra, a protože doprava po povrchu je pouze pro silné nervy, kdekdo využívá podzemí k přesunu z bodu A do bodu B. Nikde necítíte několikadenní pot, nikde necítíte, že si cestující nevyměnil tričko několik dní.

U nás v šest hodin ráno nasednete do autobusu a přemýšlíte, jak je možné, že paní na vedlejší sedačce už teď zapáchá. Nechcete ani domyslet, jaký odér bude vydávat po celodenní práci. Na košili mladíka stojícího vedle vás vidíte, že prací prášek je pro ni zřejmě nedostatkové zboží. Spolucestující krčí nosy, předstírají rýmu a hodně dlouho si kapesníkem zakrývají větší část obličeje. Nikdo se neodváží zapáchajícího jedince upozornit, že existují deodoranty, antiperspiranty, toaletní vody, ale hlavně mýdlo. Říkáte si, kdo bude ten, jenž vzkřikne: císař je nahý! a odhalí myšlenky ostatních. Já to zažila. Na cestě z práce jedno srpnové odpoledne. Už při nástupu do tramvaje jsem dostala čichovou facku. Zrak potvrzoval nosu jeho vjem: propocené blůzy, mapy potu v podpaží. A mezi tím maminka s asi tříletým klukem. "Mami, tamta paní strašně smrdí," vykřiklo dítě na plnou tramvaj. Komická byla reakce kolemstojících. Usmáli se, jedna paní chlapce pohladila. Maminka se k synkovi sklonila a něco mu špitala do ucha. S objektem kritiky to ani nehnulo. A já, bez ohledu na tento zážitek, se těším na drogistické statistiky dokazující, že spotřeba deodorantů v České republice stoupá raketovou rychlostí.

 

Kniha vyšla tady: http://www.databook.cz/obycejnosti-4011

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.