Kdo má psa, je zdravější
Ilustrační foto: ingimage.com

Kdo má psa, je zdravější

25. 4. 2018

Britští vědci zkoumali, jaký vliv má soužití člověka a psa na zdraví a délku lidského života. Závěr je jasný: Majitelé psů jsou ve vyšším věku v lepší kondici, než jejich vrstevníci, kteří psa nemají.

Studie zkoumala zdravotní stav více než tisíce lidí. Majitelé psů se těšili lepšímu zdraví než celková populace. Čím byli lidé starší, tím to platilo více. Měli nižší krevní tlak, nižší hladinu cholesterolu a co vědci označili za mimořádně zajímavé, měli také rychlejší schopnost zotavovat se z nemocí. 

"Souhlasím s tím, protože od doby, co mám malou fenku pudličku, uvědomuju si, že své nedhuhy zvládám lépe," říká semdesátiletá Karla z Ostravska. "Dříve, když jsem byla nachlazená, tak jsem se povalovala doma. Teď musím s fenkou na procházku i ve stavu, ve kterém bych dříve naříkala, že mám rýmu a že mě bolí klouby. Sousedka mi říká, že bych bez psa měla jednodušší život, že se takhle musím přemáhat jít ven, i když se třeba necítím dobře. Jenže já jsem pochopila, že přesně ten důvod se trochu přemoci mi chyběl," vysvětluje.

Autoři studie také tvrdí, že kontakt se psem zlepšuje imunitní systém, takže lidé, kteří se psy žijí, jsou méně náchylní k běžným chorobám, jako je chřipka či nachlazení. Jak je to možné? Kontakt se psem, kupříkladu jeho hlazení, vyvolává tak slastné pocity, že dokonce zvyšuje v těle tvorbu jedné z látek, které chrání tělo proti bakteriím. Stejně tak autoři studie poukázali na už více známé zjištění, že hlazení a mazlení se psy vytváří v lidském těle vyšší tvorbu takzvaných hormonů štěstí, jako je například oxytocin. Zkrátka, to, že se v blízkosti psa mnozí cítí být šťastní, není jen pocit, ale v našem těle se opravdu odehrává určitý chemický proces.  

"U starších lidí často vidíme, že jsou se svými psy tak sžití, že by bez nich byl jejich život výrazně chudší. Věnují svým pejskům hodně pozornosti a lásky, protože mají čas, nechodí už do zaměstnání, pes je pro ně opravdu přítel, partner. Není pro ně není přítěží jako pro některé mladé rodiny, které si psa pořídí a po čase zjistí, že s ním mají starosti, že na něj nemají čas," říká veterinář Alexander Skácel. 

Britská studie také potvrdila, že senioři - majitelé psů se cítí být méně osamělí a zbyteční než jejich vrstevníci, kteří žijí bez zvířat. Ve Velké Británii se rozmohla mezi seniory následující aktivita. Lidé, kteří si sami psa pořídit nechtějí, chodí pomáhat do útulků. Berou si tam pejsky, se kterými chodí na vycházky, hrají si s nimi, věnují se jim, ale psi zůstávají stále v útulku. Zkrátka, třeba se domluví dvě, tři seniorky, v nejbližším útulku si vyberou pejsky, kteří jsou jim sympatičtí a pravidelně za nimi docházejí. Mají zábavu, udržují se procházkami v kondici a ještě dělají něco prospěšného.

Hezký trend, ne?

pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%