Vlaštovičníkový olej. Účinný prostředek proti klíšťatům si můžete vyrobit sami
Vlaštovičníkový olej. Foto: autor

Vlaštovičníkový olej. Účinný prostředek proti klíšťatům si můžete vyrobit sami

29. 4. 2018

Většinu volného času trávím v přírodě, buď v lese, na rybách nebo na zahradě, s klíšťaty se zde setkávám od jara do podzimu. Již několik let používám jako účinnnou ochranu přírodní prostředek - vlašťovičníkový olej.

Oproti prodávaným a drahým chemickým prostředkům, které jsou mnohdy neúčinné a stojí nemalý peníz, tento doma vyrobený olej opravdu zabírá a nestojí vás nic. S úspěchem používám i na psa, kde je účinnější než drahé obojky proti klíšťatům, z kterých látka brzo vyprchá.

Vlašťovičník větší - Chelidonium majus - zná asi každý. Nejznámější použití vlašťovičníku v lidové medicíně je potírání bradavic oranžovou šťávou z této rostliny. Vlašťovičník je hojně rozšířená vytrvalá, jedovatá, páchnoucí rostlina vysoká až 1 m, z čeledi makovité. Lodyha je válcovitá, plstnatá, nese střídavě lyrovité, peřenosečné, světle zelené listy. Nať na lomu roní jedovatou oranžovou, šťávu. Květy jsou drobné, žluté barvy, sestavené v okolíky. Plodem jsou jednopouzdré šešule. Roste na vlhčích půdách, nitrofilní stanoviště (větší obsah dusíku), většinou rumiště, podle cest, plotů, zahrady atd. Je rozšířený v celé Evropě, pochází ze Středozemí, vyskytuje se i v Severní Americe, kam ho přivezli v 17. století přistěhovalci pro jeho léčivé účinky.

Květen je doba, kdy se vlašťovičník sbírá. Natrhám celé rostliny, které doma nastříhám na malé kousky a napěchuji do skleniček a zaliji slunečnicovým olejem, který se mi osvědčil, aby byla nať s lístky celá ponořená. Uzavřu a postavím na slunné místo, kde nechám 14 dnů. Po 14 dnech olej sliji, do staré punčochy dám nať s lístky, vymačkám zbytek oleje, naliji do malých skleniček, uzavřu. Když jdu třeba do lesa, potřu ruce k loktům, krk, nohy ke kolenům i obuv. Psovi vetřu pár kapek na hlavu, břicho a boky. Mohu říct, klíště jsem neměl 18 let a u psa ojediněle, olej jsem připravoval i pro známé, dnes si ho vyrábějí sami a nenechají na něj dopustit. Vzpomínám si, že recept byl uveřejněn někde v prvních číslech časopisu Meduňka. který se zabývá bylinkami, alternativní medicinou, netradiční léčbou atd.

Podobně si připravuji olej z třezalky tečkované - Hypericum perforatum, který je výborný na spáleniny, sbírám asi 20 druhů bylinek, z kterých připravuji různé čaje, které používám v zimním období a zjara, kdy moje oblíbené bylinky nerostou. 

Na závěr jedna rada, pro ty, kdo nemají k vlašťovičníku důvěru. V mládí jsem byl u armády, tehdy ČSLA, jako průzkumník, povinná 2letá vojenská služba (1980-82), sloužil jsem na západním okruhu a psovodi dávali psům do jídla tablety Pangamin (pivovarské kvasnice), klíšťata a jiná havět nesnášejí vitamín B, který Pangamin obsahuje, odpařuje se z kůže. I dnes se dá Pangamin koupit v lékárnách, opět velmi účinná ochrana proti klíšťatům, jak pro nás, tak pro naše čtyřnohé kamarády.

klíšťata
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%