Foto

Prohibice! Kořalka se nesmí
prodávat už ani v obchodech

15. 9. 2012

Stát vyhlásil totální zákaz prodeje tvrdého alkoholu na území celé České republiky. Reaguje tím na otravy metylalkoholem, které si vyžádaly již 19 obětí.

„Provozovatelům pohostinských zařízení a potravinářským podnikům se zakazuje nabízet k prodeji lihoviny od obsahu ethanolu nad 20 procent včetně konzumního lihu a tuzemáku, a to až do odvolání,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Důvodem zpřísnění předchozího mimořádného opatření, které zakazovalo prodej kořalky ve stáncích, je podle ministra nejen fakt, že v pátek zemřel na následky požití pančovaného alkoholu další člověk, ale že šetření zároveň prokázalo, že většina nemocných zakoupila vadný alkohol v kamenných obchodech.

Heger dodal, že zákaz se týká také míchaných nápojů a internetového prodeje. Již od pátečního večera vyrazili do terénu policisté a hygienici na kontroly. Kdo zákaz poruší, hrozí mu pokuta až tři miliony korun, nebo uzavření provozovny.

Všichni prodejci se musí přizpůsobit zákazu okamžitě. Například řetězec supermarketů BILLA oznámil, že v nejkratší možné době zablokuje pokladny pro vybrané artikly zboží splňující podmínky zákazu. „Je to mimořádné opatření, pro které máme v tuto chvíli pochopení,“ sdělil Jaroslaw Szczypka, generální ředitel společnosti BILLA. Z regálů začaly stahovat tvrdý alkohol také další hypermarkety jako Kaufland, Globus, Interspar nebo Albert. 

Otrávený alkohol už připravil v Česku o život 19 lidí. Na distributora, který ve Zlíně dodával pančovaný alkohol, byla v pátek uvalena vazba. „Máme celkem 11 obviněných, ale předpokládám, že v brzké době to číslo bude rozšířeno. Zejména ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji je rozpracováno mnoho případů,“ uvedl k aktuálnímu průběhu vyšetřování kauzy policejní prezident Martin Červíček s tím, že pokud bude vina prokázána, hrozí pachatelům vysoké tresty.

Prohibice, ať už částečná, nebo úplná, není v československé a české historii novinkou. Prodej tvrdého alkoholu a vína byl zakázán za komunismu při každých volbách. Udržel se i během parlamentních voleb v roce 1992, kdy se smělo prodávat jen deseti a méně stupňové pivo.

Je ovšem otázka, zda prohibice nebude mít spíše opačný účinek, jak to známe například z americké historie. Tehdy byla impulsem k rozkvětu šedé ekonomiky. „Rozumím snahám státu ochránit spotřebitele, ale nemyslím si, že je to krok, který spotřebitele ochrání,“ komentoval vyhlášený zákaz prezident Unie výrobců a dovozců lihu Petr Pavlík a dodal: „Prohibice spíše posílí černý trh.“

alkohol prohibice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.