Discgolf: Sport pro všechny generace
FOTO: Česká asociace discgolfu

Discgolf: Sport pro všechny generace

5. 5. 2018

Neumíte hrát golf? Vyzkoušejte si discgolf, má stejná pravidla, jen golfové míčky nahradily disky, které se házejí do kovových košů. Česko zažívá discgolfový boom – je tu kolem sedmdesáti nových hřišť.

Tento sport vznikl v 70. letech v USA, vychází z pravidel golfu a má dvě výhody: je to mnohem levnější varianta golfu a házet diskem se naučí každý během pár minut. Discgolf se nehraje s holemi a míčkem, ale používají se talíře podobné frisbee.

Pravidla jsou podobná golfu: každý hráč se snaží na co nejmenší počet hodů umístit disk do discgolfového ocelového koše. Jejich počet na hřišti je stejný jako u golfu: hřiště mají většinou 9, 12 nebo 18 jamek. Průměrná vzdálenost jamky bývá kolem 100-120 metrů a dá se jí postupným tréninkem dosáhnout třemi hody. Hráč vždy hází z místa, kde se disk zastavil a pokračuje, dokud netrefí cíl. Hřiště se budují tak, aby se hráči museli potýkat s přírodními překážkami, jako jsou stromy, keře, případně vodní plochy – podobně jako je tomu u golfu.

Disky (frisbee) jsou dostupné v různých tvarech i váze a podle toho mají různé letové vlastnosti. Pro začátečníky jsou vhodnější lehčí disky, které se dobře nesou po větru. Těžší disky (nad 170 g) jsou výhodnější pro zkušenější a silové hráče, ale také pro hody proti větru. Let disku lze ovlivnit jeho náklonem při výhozu. Disky se dělí například podle vzdálenosti, na kterou se používají: driver (na velké vzdálenosti), middle (střední vzdálenosti),  approach (na krátké přesné hody), putter (na finální hod do koše).

Dalším kritériem disků je dělení podle letových vlastností: stabilní (směr letu disku se příliš nemění), hypostabilní (stáčí se vpravo), hyperstabilní (stáčí se vlevo). Většinou je možné si je zapůjčit v blízkosti hřišť. Cena za disk začíná na 150 Kč.

V roce 2011 byla založena Česká asociace discgolfu, která zastřešuje českou discgolfovou ligu a regionální ligy. Jedná se o série turnajů, které jsou rozděleny do několika kategorií.


Golf - slovník pojmů

DisCatcher – koš, do kterého se hází disky
TeeSign - popis konkrétní jamky umístěný na jejím začátku
TeePad - počátek každé jednotlivé jamky, místo prvního odhodu disku na každé jamce
Fairway - letová dráha mezi TeePadem a DisCatcherem
Par hřiště - počet hodů, na který by mělo být hřiště zahráno  

 

Kam vyrazit na discgolf

Praha
V Praze jsou disgolfová hřiště na Krejcárku (šestijamkové), Štěrboholích (18jamkové), Ladronce (devítijamkové), na Chodově (devítijamkové), ve Stodůlkách (čtyřjamkové). V okolí Prahy lze pak vyrazit do Běchovic (devítijamkové) a Rudné – Nučic (devítijamkové hřiště).

Svitavy
Devítijamkové hřiště najdete v prostoru poldru na předměstí Lačnov. Navštěvovat ho bude možné denně. Disky si lze půjčit v informačním centru nebo v městském muzeu. www.svitavy.cz

Dolní Morava
V rekreačním areálu Dolní Morava pod masívem Králického Sněžníku se můžete vydat na dvanáctijamkové hřiště nacházející u bobové dráhy. Pro nejmenší jsou tu umístěné speciální dětské koše. „Odehrát“ celé 12- ti košové hřiště většinou zabere 90 minut. Vybavení půjčují v chatě Terezka. www.dolnimorava.cz

Monínec
Asi 70 kilometrů od Prahy v místech, kterému se kvůli počasí přezdívá Česká Sibiř, mají devítijamkové discgolfové hřiště vhodné pro začátečníky i pokročilé. Vybavení lze půjčit v Jirsa Sportu na Monínci. http://jirsasport.cz/sportovni-aktivity/leto/discgolf/

Valašské Meziříčí
I ve Valašském Meziříčí v podhůří Beskyd mají devítijamkové discgolfové hřiště Kasárna. Disky pro hráče jsou k zapůjčení v recepci krytého bazénu. Discgolf ve Valašském Meziříčí je zpřístupněn 24 hodin denně a vstup je zdarma. Součástí areálu je i menší tréninkové hřiště. www.valasskemezirici.cz

Tipy na další hřiště najdete zde: https://www.discgolf.cz/index.php?id=courses/courses

 

sport
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%