Kadeřávek zažívá oprávněný boom
FOTO: autorka a pixabay.com

Kadeřávek zažívá oprávněný boom

5. 5. 2018

Opomíjená zelenina kadeřávek, chcete-li kapusta kadeřavá, slaví v posledních pár letech slavný návrat také do českých kuchyní. Oblíbená je ale po celém světě - pro svou nenáročnost, chuť a především cenné vitaminy a minerály.

Ve druhé polovině května až do půlky června můžete začít vysévat kadeřávek pravý, pokud nezvolíte rovnou předpěstované rostliny. Jestliže jste jej doposud nepěstovali, vyplatí se aspoň vyzkoušet třeba jen jedinou sazeničku. Napřesrok už patrně váhat nebudete.  

Nenáročný na pěstování
Kadeřávek (Brasica oleracca convar. Aceptula) pěstovali už staří Římané. Dnes je rozšířen po celém světě v mnoha odrůdách. Jde o velmi nenáročnou plodinu na půdu i místo, nevadí jí ani vyšší polohy a polostín. Sáhnete-li po semínkách, sejte řídce do řádků, případně už rovnou do „hnízd“ po více semínkách. Vyjednocené silné rostliny by měly mít od sebe vzdálenost zhruba 60 cm, neboť budou košaté a zhruba půl metru vysoké.

Zvlněné listy (více či méně, podle druhu) můžete sklízet postupně odspodu od začátku léta, což je nespornou výhodou. Ideální je ve druhé polovině léta vysadit ještě sibiřskou odrůdu, která je vysoce odolná proti mrazu a čerstvou zeleninu tak budete mít až do konce března následujícího roku. Chcete-li si hrát pro potěchu oka, můžete zkombinovat odrůdy i barevně, zelenou s „modrou“. V současném, spíš suchém, počasí potěší i fakt, že kadeřávek není příliš náročný na zálivku.  

Zdravý každým coulem
V současné době začínáme znovu objevovat moudrost přírody a její poklady především i díky informacím o složení jednotlivých rostlin. Najednou zjišťujeme, kolik užitečných látek obsahuje i  kdejaký „plevel“ či pozapomenutá zelenina. Kadeřávek nás mile překvapí například vysokým obsahem železa, fosforu, hořčíku, draslíku (tady bezkonkurenčně vítězí nad ostatní zeleninou) či vápníku, ale i beta-karotenu a vitaminu C. Je schopný, v tom dobrém slova smyslu, porazit i mrkev. Obsažená vláknina přispívá očistě střev, pomáhá odstranit zácpu, působí protizánětlivě. Pochválit ho můžeme i za pomoc při snižování „špatného“ cholesterolu či vysokého tlaku, je vhodný i pro „cukrovkáře“. S trochou nadsázky by se dalo říci: ideální plodina, neobsahuje totiž takřka žádné kalorie.   

Chutný na mnoho způsobů
Využití v kuchyni je pestré a záleží především na fantazii každého z nás. Čerstvé mladé listy přímo volají po přímé konzumaci v podobě salátu. Stačí vyříznout tvrdý košťál, promnout nařezané listy s hrubší solí, okořenit třeba pepřem, zakápnout olivovým olejem a citronem, případně zalít zvolenou zálivkou. Lze kombinovat s hlávkovým salátem i jinou zeleninou, variant je bezpočet. Dušený na cibulce, ochucený pepřem a muškátovým květem se výborně hodí jako příloha k masu, ocení jej též milovníci karbanátků, omelet nebo závitků, určitě nezarmoutí ani polévka.

Dále se nabízí variace s těstovinami, rizotem či bramborovou kaší. Zde listy krátce povaříme, případně pouze spaříme vařící vodou. „Fajnšmekři“ si z kadeřávku dokonce připravují i oblíbené smoothie - v kombinaci s ovocem je prý neobyčejně lahodné!  Nemáte-li zahrádku, nezoufejte! Až na tuto košťálovinu narazíte v tržnicích, vězte, že ji lze i bez problémů zamrazit do zásoby.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.