Lefkada plná nádherných pláží
Ilustrační foto: pixabay.com

Lefkada plná nádherných pláží

6. 5. 2018

Kdo si pod pojmem Řecko představuje antické památky, bude na Lefkadě zklamán. Kdo hledá vycházky, ba přímo túry za překrásnými divokými plážemi, bude nadšen. Toto by měl mít na paměti každý, kdo se na tento ostrov vypraví.

Neznamená to však, že Lefkada je vhodná výhradně pro fyzicky zdatné turisty, kteří dovolenou tráví jen a jen výlety.

Obvykle se na ni jezdí do tří letovisek. Nidri není ničím výjimečné, ale je ideální pro ty, kteří hledají pláže s ideálním vstupem do vody. Nidri ničím neokouzlí, je to prostě obyčejné přímořské letovisko, ani moc klidné ani moc divoké, ale dá se tam strávit příjemná dovolená. Některé penziony, do kterých organizují zájezdy české cestovní kanceláře, jsou velmi blízko moři, dají se vytipovat i takové, které leží takřka na pláži. Což je velká výhoda pro seniory nebo pro lidi, kteří mají problémy s pohybem. Moře v Nidri připomíná velký rybník, je z něj výhled na okolní malé ostrovy, takže z některých úhlů pohledu má návštěvník pocit, že vlastně vůbec není u moře. Výhodou ovšem je, že hladina je klidná, takže je tady vpodstatě stoprocentní záruka pěkného koupání bez větru a vln.

Malé pláže mezi útesy

Kdo má radši romantické plážičky oddělené útesy a přece jen o něco více rušnou atmosféru, má na výběr letovisko Vassiliki. I v něm je pěkná pláž s pozvolným vstupem do moře, výhoda je ovšem v tom, že kdo touží po soukromí, stačí menší vycházka a narazí na řady malých pláží mezi skalisky, ke kterým je však nečekaně dobrý přístup. Typické pro Vassiliki je větrné počasí. Je to ráj surfařů, ale neznamená to, že vítr je zde příliš silný, až otravný, spíše jen zpříjemňuje horké letní počasí. Ani ve Vassiliki by turista neměl čekat nic moc typicky řeckého. Nenajdeme tam historické památky, původní rybářská vesnička se už změnila v klasické letovisko s domy nabízejícími ubytování v soukromí i s hotelovými komplexy. Výhodou tohoto střediska je, že si v něm každý může vybrat, co má rád. Od klidných domků a povalování se na malé pláži mezi skalami až po diskotéku v kvalitně vybaveném hotelu se službami all inclusive.

Romantika u Agios Nikitas

Nejzajímavější z trojice letovisek na Lefkadě je Agios Nikitas. To si ještě zachovalo tradiční ráz řecké vesničky. Jsou tady menší hotely i domy se studii a apartmány, spousta klasických řeckých taveren. Je to shluk domků, mnohdy starých a kamenných. Celé to působí malebně, prostě tady má člověk na první pohled pocit, že je v Řecku. Agios Nikitas je obklopeno lesy, kopci, má krásnou centrální pláž, která je sice vpodstatě uprostřed vesničky, ale přesto působí romanticky. Ovšem kdo vyrazí na pěší túru dál a dojde až na pláž Milos, bude mít nezapomenutelný zážitek. Stejně tak na další blízké pláži Pefkoulia či další pláži Kathisma. Toto jsou opravdu skvosty. Ideální je, když se na ně turista nechá přepravit loďkami, které s nimi Agios Nikitas spojují. Bližší informace o tom, kam z Agios Nikitas vyrazit a jakým způsobem je to nejjednodušší, tam ochotně poskytnou jak místní lidé, tak průvodci cestovních kanceláří. Toto místo není až tak úplně pro lenochy, kteří se jen rádi válejí na pláži, na to je ho téměř škoda, jeho okolí je až příliš krásné. Vyplatí se půjčit si auto a pořádně ho prozkoumat.

Lidé se často ptají, které z této trojice středisek na Lefkadě je nejlepší. Kdybychom vycházeli z toho, že hledáme dovolenou pro pár středního či vyššího věku, který chce pláž s pěkným vstupem do vody, možnost posezení v tichých tavernách, ale také si třeba na dva dny pronajmout auto a prozkoumat okolí, jednoznačným vítězem se stává Agios Nikitas. Takových romantických míst totiž v Řecku stále ubývá.

cestování Řecko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%