Varhany: Za Pyšnou princeznou
FOTO: autorka a wikimedia.org.

Varhany: Za Pyšnou princeznou

12. 5. 2018

Ta scéna patří k jedněm z nejslavnějších v české kinematografii. Princezna Krasomila se schovává s králem Miroslavem za impozantní skálu přezdívanou Varhany. Víte, kde ji hledat? U Kamenického Šenova na Českolipsku.

Působivý skalní útvar (597 m n. m.) ležící vedle silnice mezi Kamenickým Šenovem a obcí Prácheň je nejznámější a rovněž i nejnavštěvovanější vulkanickou geologickou památkou České republiky. Tvoří ji pravidelně uspořádané pěti až šestiboké čedičové sloupky připomínající píšťaly varhan. Některé sloupce dosahují až dvanácti metrů a například děti to tu budou milovat - varhany lze zdolávat ze všech stran, což malí horolezci ocení. Byly obnaženy během těžby čediče a dokonce reálně hrozilo, že těžba pohltí i je.

Dnes je to národní přírodní památka, kam chodí lidé relaxovat anebo se pěkně protáhnout. Kolem totiž vede cyklostezka Varhany. Vyrostla na náspu bývalé železniční tratě, je široká asi dva metry a zabloudit není kde. Pokořit se dá pěšky, na kole anebo dokonce na kolečkových bruslích. V jednom směru našlapete 17 kilometrů, projít se můžete jen po části, anebo ji zdolat celou a vrátit se zpět autobusem (jezdí ale přes Nový Bor a je nutné počítat se 45 minutami).

Cyklostezka Varhany nabízí krásné výhledy. Na okolní Lužické hory, stáda pasoucích se krav, posečené louky s balíky sena. Z České Lípy se k Panské skále stoupá, prvních pět kilometrů ovšem jen velmi pozvolna, pak se ale silnice zvedne trochu razantněji. Jede se přes Manušice, Horní Libchavu až do Volfartic, odkud pokračuje přes Nový Oldřichov do Kamenického Šenova až k Varhanům. Nejprudší je výšlap v poslední části cyklostezky, která vede lesem až téměř do Nového Oldřichova.

Cesta do České Lípy je mnohem příjemnější. Varhany se staly kulisou i dalších filmů. Například francouzského filmu o kouzelníkovi Merlinovi v roce 2011. Město Kamenický Šenov získalo darem část kulis, které byly součástí kouzelného vchodu - v Panské skále. Také je zachycena v klipu Paulie Garanda - Zázrak.

Kde se ještě zastavit
V Novém Oldřichově navštivte Hasičské muzeum (nejstarší exponáty jsou z let 1764 a 1770, plnily se ručně, vodou nošenou ve slaměných vědrech. Perlou expozice hasičské techniky je parní stříkačka Flader z roku 1900 a unikátní Renault 1926, který byl použit pro natáčení českého filmu „Tmavomodrý svět".  Kamenický Šenov láká na sklářské muzeum (nabízí exkurzi do vývoje rytého a broušeného skla od 17. století do současnosti). 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.