Botanickou zahradou s motýlem na rameni
FOTO: autorka

Botanickou zahradou s motýlem na rameni

10. 5. 2018

Kam v Praze teď na jaře? Do botanické zahrady v pražské Troji. Do skleníku Fata Morgana za pestrobarevnými exotickými motýly a do venkovních expozic za kvetoucími zahradami.

Na rameni mi usedá Morphopeleides, magický motýl z čeledi babočkovitých. Když dá k sobě křídla, vypadají jako hnědý sváteční přehoz s oranžovými kolečky. Když je roztáhne, rozehraje mi rameno blankytně modrou barvou. Už šestnáctou sezonu pestrobarevná křídla rozehrávají zelené barvy rostlin ve skleníku Fata Morgana.

Otakárci, babočky, bělásci, noční martináči a mnohé další druhy z tropické Ameriky, Asie a Afriky volně poletují mezi rostlinami, lze tu pozorovat tajemný proces proměny kukly v dospělého motýla a sledovat jejich první vzlétnutí. A to už jen do 20. května.

Ve skutečnosti jsou to tak trochu britští motýli.Celkem 5 390 kukel zhruba 50 druhů sem dovezli ze Stratfordu nad Avonou, kde se narodil slavný britský dramatik William Shakespeare. Tam kukly zabalili do termoizolačních krabic a budoucí motýli letadlem vyrazili do Prahy. Zde je zaměstnanci botanické zahrady jednu po druhé očistili od vaty a nalepili (!) na tyčku, která supluje funkci větvičky. Jsou umístěné v líhni, kde se motýl postupně připravuje na svůj rozlet. Lze očekávat, že od začátku dubna, kdy výstava začala, se zde vylíhne na 4000 motýlů.

Od Jižní Ameriky po Evropu
Samotná návštěva Fata Morgany, podlouhlého a rozevlátého skleníku s rozlohou 2 190 m2 nad Prahou, stojí za to i po 20. květnu. Jižní Amerika, Afrika, Asie a pak zase zpátky do Evropy - jako bychom se ocitli na jiné rovnoběžce. Nejprve putujeme polopouští a obdivujeme tlustice, agáve, aloe, rozchodníky… Jako někde v Mexiku či Austrálii. 

Pak ale spěcháme do tropického deštného pralesa. Nejvíc nás tu baví ohromné akvárium, ve kterém žije 60 druhů ryb v několika stech exemplářích. Rostou tu begonie, skalní palmy, bromélie i liány, na kterých chybí jen opice. Některé květy a rostliny nejrůznějších barev a tvarů znám z květinářství, jiné vidím poprvé. Asi proto, že jsem nikdy nebyla ve Vietnamu či v Nové Kaledonii.  Každý den tu kvete něco jiného a v nedalekých sklenících pod oknem se za každou rostlinu už pěstuje její náhrada. 

Poslední část je věnovaná tropům vysokých hor, nechybějí ani masožravé rostliny. Je mi trochu vedro, vzduch je příjemně vlhký, z reproduktorů zní výkřiky cizokrajných ptáků. A na cestě sedí žlutý motýl. Stačilo kousek a byla bych na něj šlápla.

… do venkovních expozic na tulipány a skleničku vína
Rušno je i ve venkovních expozicích, kde roste na čtyři tisíce rostlin. Bohužel už ale odkvetly narcisy, tulipány a další cibuloviny. Na ploše 25 hektarů lze navštívit Ornamentální zahrady či Japonské zahrady. Na Stráni, kde se dochovaly zbytky původních stepních společenstev, rostou také suchomilné dřeviny se zajímavými květy a plody. Nesmíte vynechat ani Pivoňkovou louku, na níž rozkvétají magnolie. 

Stálezelené dřeviny a stínomilné trvalky (hajničky) představují unikátní sbírku rostlin z listnatých lesů Evropy, Asie i Ameriky. Jsou tu i expozice Lesní biotopy východní Asie a Lesní biotopy Severní Ameriky osázené desítkami zajímavých dřevin. Součástí zahrady jsou i mokřady a jezero s bahenními a vodními rostlinami, kde žáby na jaře kladou vajíčka. Na louce nad mokřady jsou lehátka k relaxaci.

Zastavte se na skleničku v domku na vinici sv. Kláry a ochutnejte některá vína z místních vinic. Tohle je totiž jediná zahrada, kde si sami pěstují své víno. A mají zde krásný výhled na Prahu a Trojský zámek pod námi. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin. www.botanicka.cz

 

Další zahrady v Česku

Liberec Nejstarší česká zahrada
Devět různě velkých pavilonů o rozloze 3 000 m2 nabízejících 13 botanických témat najdete v Liberci, v nejstarší české botanické zahradě. Byla založená před 110 lety. Tropické a subtropické expozice vystavují palmy, kuriózní obří áronovité rostliny, jako jsou zmijovec, drakontyum a další. V pavilonu D mají i akvária či masožravé rostliny. Jinde lze obdivovat obří jihoamerické přesličky, sukulenty a kaktusy.

Teplice
Na ploše 2 400 m2 si lze v Teplicích prohlédnout flóru v několika sklenících: xerickém, subtropickém a tropickém skleníku, polovinu plochy tvoří venkovní zahrady. V xerickém skleníku se zaměřili na výsadbu ze Střední Ameriky, to znamená na kaktusy, stromy, keře, cibuloviny a letničky. Tropický skleník imituje deštný les a horké, celoročně vlhké monzunové oblasti. V asijské části je vodopád, ve středoamerické expozici stojí i mexické pyramidy a „studna“ s vodními želvami. Nechybějí akvária či křížovkářský záhon, kde rostou rostliny, jež znáte jen z tajenek. www.botanickateplice.cz

V Plzni mají botanickou hned u zoo
Plzeňská botanická zahrada je součástí zoo a rostliny a zvířata jsou tu partnery. To znamená, že výběh zvířat je osazený výsadbou ze stejného regionu i tematickou botanickou expozicí. K vidění tu mají 9 000 rostlin. Zavítat lze také do několika menších a jednoho velkého skleníku. Ten je určen sukulentům, rostou tu polopouštní a pouštní rostliny Madagaskaru, rostliny z Kanárských ostrovů, jižní Afriky - například známé aloe, pryšce, ale také zajímavé živé kameny rodu Lithops. Obdivovat v areálu můžete i japonskou zahradu showa-en. www.zooplzen.cz.      

botanika
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.