Tipy na pěkné jarní čtení
Ilustrace: Ikar

Tipy na pěkné jarní čtení

13. 5. 2018

Vybrali jsme pro vás několik tipů na zajímavé jarní čtení – čtivou beletrii, detektivku, ale také rozhovory s fyzioterapeutem Pavlem Kolářovi či příběh sportovkyně Gabriely Koukalové nebo youtubera Kovyho.

Něco ze zdravotnictví: Renata ČervenkováPavel Kolář - Labyrint pohybu

„Hýbeme se buď málo, nebo špatně a pohyb se vytrácí nejen ze života, ale i z medicíny,“ tvrdí profesor Pavel Kolář, renomovaný fyzioterapeut, který už třicet let působí na poli rehabilitační medicíny. Léčí vrcholové sportovce, na jeho klinikách už pomohli i spoustě dalších lidí, kteří neviděli světlo na konci tunelu. Vždy hledá skutečné příčiny, které tělo porouchaly, a snaží se správnou léčbou navrátit pacientům ztracené zdraví. Jeho rehabilitace prostě probíhají trochu jinak.
Pavel Kolář je zastáncem teorie, že v našem organismu se nic neděje náhodně, jak se nám, laikům, často zdá. A jakou roli v tom hraje náš mozek, špatné geny, stres, přetěžování, neuspokojivé vztahy, absence spirituality, touha „užívat si“...

Trocha sportu: Martin MoravecGabriela Koukalová - Jiná Gabriela Koukalová

Málokterá knížka zahýbala českými médii, jako nedávno vydaná kniha o Gabriele Koukalové, o nejslavnější a nejkrásnější české biatlonistce, kterou známe ze stupňů vítězů světového poháru. V knize rozhovorů odhaluje tajná zákoutí své duše – jak byla vychovávaná, jak snášela úspěchy. Popisuje nejen velké výhry, ale i to, co se skrývá za nimi. Třeba desítky probrečených nocí, spory s rodiči a trenéry, traumatizující atmosféru v týmu nebo těžkou nemoc, kterou před světem dlouho tajila… Součástí knihy, kterou Gabriela vypráví v první osobně, jsou i dosud nezveřejněné fotografie.

Bestseller: Michal Viewegh - Muž a žena

Dlouho očekávaná kniha nejznámějšího českého spisovatele je tu. Jedná se o dvě novely. V té první – Family Frost – se zkrachovalý restauratér, který si z nutnosti a na truc pronajme mrazící vůz známé firmy, živí jako řidič. Během několika dní se jeho zbabraný život dostane do spirály událostí, které skončí až na svatbě jeho bývalé manželky (která si bere jeho bývalého společníka). Vincent se potká i s otcem, kterého nikdy předtím neviděl, a setkání proběhne nečekaným způsobem.
Druhá novela, Čarodějka z Křemelky, je o krásné Dominice, která má celý život smůlu na muže a svou přitažlivost považuje spíš za prokletí. Jako dar naopak chápe svou schopnost číst lidem myšlenky. S přibývajícími lety a vztahy to ale vypadá, že i to druhé je spíš na obtíž – dokud nepotká ve vlaku známého spisovatele a nezamiluje se do něj. Ale dá se žít se ženou, která doopravdy ví, co si její muž myslí?

Slavný detektivkář je zpět: Jo Nesbo - Macbeth

Sněhulák, Netopýr, Levhart, Červenka – to jsou názvy knih mistra detektivního žánru Jo Nesba. Tentorkát ale není v hlavní roli detektiv a alkoholik Harry Hole, kterého všichni čtenáři milují. Ale inspektor Macbeth – jeden z nejlepších poldů, ale taky vyléčený feťák s problematickou minulostí. Za jeho úspěchy ho čeká odměna. Peníze. Moc. Respekt. To všechno má na dosah. Macbetha ovšem pronásledují paranoidní představy o tom, jak mu osud brání v oprávněném vzestupu. Tak začne vraždit. Temné a napínavé – jako správná severská detektivka od Jo Nesba.

Něco o mladší generaci: Kovy Ovšem - Karel KOVY Kovář

Neslyšeli jste o Kovym? Zeptejte se svých vnoučat. Kovy je jeden z nejslavnějších youtuberů, který na kanálu youtube baví mladou generaci. A je opravdu vtipný a nutno dodat, že i chytrý. V knize vypráví o cestě obyčejného kluka Karla Kováře z malého města do špici youtubingu, který během pár let otočil jeho život vzhůru nohama. Popisuje téměř idylické dětství, komplikované dospívání a tragikomické vztahy, našel odvahu a přiznává se i k homosexualitě. Pokud to nebude bavit vás, kupte to vnoučatům. Tedy pokud už to nečetli, kniha vyšla už před Vánocemi.

Tip pro náruživé čtenáře: Elena Ferrante - Geniální přítelkyně

Čtyřdílný (hodně tlustý román) Geniální přítelkyně je momentálně věc, která nejvíce trápí dámskou část redakce www. i60.cz. Je totiž bravurní a večer nedovoluje jen tak usnout. Děj se odehrává v padesátých letech na periferii italské Neapole, kde bydlí dělníci, prodavači, umývači schodů v domech. Někteří se vyšvihnou, jako třeba hlavní hrdinka Elena, která jako stará žena vzpomíná na svůj život, který byl, kam její paměť sahá, vždycky ovlivňován silnou osobností geniální Lily. Nejlepší přítelkyně, jejíž život prošel mnoha zvraty. Stejně jako jejich přátelství, které bylo občas pro Elenu velmi tíživé. V knize nechybí pokrytectví a násilí, poválečné vášně jihu Itálie, sympatie ke komunismu, fašismu, provede čtenáře od poválečné chudoby až k ekonomickému zázraku šedesátých let.

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%