Aktivita je podmínkou kvalitního života lidí s Alzheimerem
FOTO: Pavel Švéda

Aktivita je podmínkou kvalitního života lidí s Alzheimerem

11. 5. 2018

Péče o lidi s Alzheimerovou nemocí se v Česku čím dál tím více zkvalitňuje. Navštívili jsme Domov se zvláštním režimem v Mlékovicích na Kolínsku. V tomto zařízení jsou pacienti, kteří trpí uvedenou nemocí, ale i ti, kteří mají odpovídající psychiatrické diagnózy. 

Zařízení, které bylo původně vojenskou záložní nemocnicí, bylo v havarijním stavu. Zůstaly jen obvodové zdi. Bylo třeba vybudovat moderní objekt vyhovující nárokům těžkých pacientů, z nichž je část na invalidních vozících.  To si ale neuvědomíte, když sem vstoupíte, protože na vás dýchne atmosféra dobré nálady. Přivítala nás generální ředitlka společnosti Clementas Renata Prokešová. Do její péče spadá také Denní stacionář pro seniory v Kolíně a stojí rovněž u vzniku nového zařízení, které bude otevřeno v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. 

Kolik pacientů v současné době žije v Mlékovicích?
Nyní je u nás 190 lidí, o něž se stará na 100 zaměstnanců. Máme ještě rezervy v kapacitě zhruba na dalších 70 lůžek, ale ty budeme otevírat až se nám podaří získat a proškolit další zaměstnance. 

Kdo je vaším klientem?
Jsou to především lidé trpící Alztheimerovou chorobou, ale máme i pacienty s konkrétní psychiatrickou diagnózou. 

Jaký je v současné době zájem o umístění ve vašem domově?
Myslím, že ten převis je zhruba na 40 zájemců. 

V případě poskytování těchto služeb se vždy hovoří o tom, že jsou finančně nedostupné. Kolik platí váš klient měsíčně?
Základní pobyt, to znamená stravu, ubytování, aktivní program a denní péče po dobu 24 hodin přijde tak na 15 000 korun. Avšak poskytujeme i doplňkové, především rehabilitační služby, takže bych spíš uvedla, že klient by měl mít měsíčně přibličně na pobyt u nás 19 000 korun. Část těchto peněz jde samozřejmě z jeho důchodu a dávek, které jsou mu přiznány. Ale i my musíme dodržovat stanovennou zákonnou částlu, kdy našim klientům musí zůstat 15 procent z penze. Z toho je zřetelné, že ve většině případů u nás nadstandard doplácí i rodina. 

Co vlastně celý den vaši klienti dělají?
Aktivní činnost se odvíjí především v dopoledních hodinách. Nabízíme relaxační i rehabilitační cvičení, ergoterapii.. V odpoledních hodinách je možné chodit do naší "dílničky", kde se střídají čtyři specializované pracovnice, které s lidmi vyrábějí různé drobné předměty nebo v případě jejich zájmu s nimi i vaří, neboť je zde i malá kuchyně. Vzhledem k tomu, že máme i rozsáhlou zahradu, mohou někteří i pracovat právě zde. 

Máte problémy získaz zaměstnance?
Kupodivu se nám daří zaměstnávat kvalitní personál, který má o tuto těžkou práci zájem. Zaměstnanci u nás sice nebydlí, ale mohou přespat v kvalitních podmínkách, a tak nám lidé z Nymburska, Kolínska či Kutnohorska přivádějí známé, kteří také chtějí být součástí našeho kolektivu. Jsem velmi příjemně překvapena tím, že nemáme vysokou fluktuaci. Máme nedostatek zdravotních sestřiček, to je ale asi problém celorepublikový.

Na vašich stránkách jsem se dočetla, že zájemci se mohou na místě přesvědčit o tom, jak se u vás žije...
Ano, toto nabízíme rodinám budoucích klientů. Máme připravený tzv. vzorový pokoj, který prezentujeme. Ubytování je u nás možné v jedno, dvou či třílůžkových pokojích. Proto, aby se zde všichni cítili dobře, mohou si z domova vzít různé věci, které jim připomínají jejich život. Například obrázky a drobný nábytek k nám rodina přiveze ještě před tím, než přijde sám klient. Pro lidi s Alzheimerovou chorobou a různými typy demence, je strašně důležité, aby věci byly na svém místě a aby jejich denní režim nebyl ničím nabouráván. 

Jistě také musíte sledovat zdravotní stav vašich klientů. Jak to zajišťujete?
Do našeho domova pravidelně dojíždí prakticklá lékařka, která poskytuje základní péči. Odborný dohled pro nás dělá pan primář Jan Cimický, který k nám přijíždí jednou týdně. Minimálně jednou za tři měsíce děláme s nemocnými testy na paměť, abychom měli přehled o tom, v jakém zdravotním stavu se nacházejí.

Je to však určitě složité, vždyť vy jste zařízení, z kterého se klienti už do normálního života nevracejí...
Ano, to je pravda, z mé více než desetileté zkušenosti v sociálních službách však vím, že aktivita je hlavní podmínkou kvalitního života i pro tyto nemocné. Náš domov v Kolíně funguje od roku 2006, domov v Mlékovicích od roku 2016 a máme radost z toho, že se nám podařilo většinu klientů aktivně zapojit do života tady u nás.

 

Božena Hažová

 

 

 

 

Alzheimerova nemoc domov pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%