Kávová sedlina pomůže doma i na zahradě
Ilustrační foto: pixabay.com

Kávová sedlina pomůže doma i na zahradě

17. 5. 2018

Pijete zalévanou kávu neboli „turka“? Děláte si doma espresso, překapávanou kávu nebo kafé vaříte v moka konvičce? Anebo máte džezvu, případně french press? Prostě: míváte doma jako odpad kávovou sedlinu, čili lógr? Tak vězte, že to vůbec není odpad. Ale velmi dobře využitelná surovina, kterou můžete v kuchyni, na vlastní tělo anebo i na zahradě. Jak je to možné a jak tedy kávovou sedlinu znovu použít?

Káva má bohaté a pro nás výhodné účinky

Káva je velmi příjemnou záležitostí. Dokáže nás nabudit, k tomu i skvěle chutná. A úžasně voní, což musejí uznat i zarytí odpůrci kávy. Když doma meleme zrnkovou kávu a pak z ní připravujeme výsledný nápoj, je to přímo relaxační obřad. Jestli šikovný mlýnek na kávu teprve hledáte, mrkněte na ruční domácí i cestovní variantu sem.

Dopoledne nás káva postaví na nohy, odpoledne dovolí zrelaxovat, protože během prvních dvaceti minut po vypití působí opravdu relaxačně a zklidňuje. Pak teprve nastoupí účinek kofeinu a káva nám díky němu dokáže doplnit sílu až do večerních hodin.

Složení kávy je až překvapivě dobré

Ale kofein není to jediné, co využijeme. Káva dodá i antioxidanty. Nejvíce se jich vylouhuje do překapávané kávy. Antioxidanty vznikají paradoxně díky delšímu pražení kávy, kdy chemický proces končí pro nás velmi výhodně (na rozdíl například od smažení brambůrků). Teď máme na mysli zejména tzv. polyfenoly.

U lidí, kteří pravidelně pijí kávu a čaj, se ve studiích probíhajících v letech 1990 – 2003 zjistilo, že mají takřka o čtvrtinu menší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Omezena je i pravděpodobnost vzniku stařecké demence nebo Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. A ještě i cukrovky 2. typu. A káva rozhodně nepřispívá k rozvoji vysokého tlaku. Musíme ale dodržet zdravou dávku, což je 4 – 6 šálků denně, tedy asi 300 mg kofeinu.

Káva je bohatá i tehdy, když už je „jen“ lógrem

Kávová sedlina je sice už vylouhovaná a ztratila část svého původního obsahu, ale to neznamená, že by byla už k ničemu. Naopak. Stále v ní totiž najdeme spoustu zajímavých látek. A díky tomu ji můžeme využít je v mnoha směrech. Třeba přímo na tělo, dále v kuchyni, ale i na již zmíněné zahradě. Pojďme si ukázat pár příkladů. Na další využití pak jistě přijdete sami.

Jak použít lógr v kuchyni

V kuchyni nám kávová sedlina pomůže lapat pachy a mastnotu. Pro pachy ji vložíme do lednice, kde nasaje veškerou nelibou vůni třeba ze zrajícího sýra nebo jinak aromatických potravin. Díky kávové sedlině můžeme pak v lednici skladovat zároveň i uzené maso a zákusky.

Jak lógr v lednici použít? Jednoduše: jen ho vysypeme na talířek a šoupneme do lednice. A můžeme pravidelně obměňovat. Kam pak s načichlým lógrem? Buď do bio odpadu, nebo do kompostu. Nikdy do popelnice na směsný odpad. Využít můžeme i schopnost lógru nasát mastnotu - když třeba na chatě dojde lahvička s prostředkem na nádobí.

Jak použít lógr na vlastní tělo

Jako peeling i výživu. Pokud chceme udělat peeling obličeje, stačí lógr smíchat s medem a kokosovým olejem. Že nemáte doma kokosový olej? Tak nahlédněte na Letákomat. Najdete tu letáky i s drogerií a kosmetikou, takže kokosový olej pak snadno pořídíte i za dobrou cenu.

No a co se výživy týká, stačí lógr znovu vylouhovat, tentokrát ve studené vodě. Pak přefiltrovat přes kávový filtr. A výsledný výluh přimíchat do tělového mléka nebo do rozpuštěného kokosového oleje. Pokožka pak využije železo, draslík i hořčík. A k tomu stále ještě velké množství antioxidačních látek.

Jak použít lógr na zahradě

Také velmi snadno. Stačí ho sypat do kompostu. Žížaly ho totiž mají velmi rády, takže na vašem kompostu pak zapracují mnohem intenzivněji. Lógr je i skvělým hnojivem, a to díky obsahu železa, draslíku i hořčíku. Kávovou sedlinu je možné přidat přímo do zeminy v květnících a truhlících, zahrábnout do záhonu před setím nebo před výsadbou.

Pokud byste však měli dojem, že káva je drahou záležitostí, tak Lidl leták na příští týden vás přesvědčí o paku. I kvalitní zrnkovou kávu lze totiž pořídit za dobrou cenu. Jen musíme vědět, kam se pro ni vydat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.