Díky, díky za hledíky!
FOTO: autorka

Díky, díky za hledíky!

19. 5. 2018

Zaječí tlamička, žabička, pantoflíček... Kytička všech možných barev před lety nechyběla takřka v žádné venkovské zahrádce. Hledík se znovu, a právem, těší naší pozornosti. Pro svou krásu, pestrost, výdrž a jednoduché pěstování.

Hledík větší (Antirrhinum majus) je letnička z řádu hluchavkovitých, jeho zvláštní kvítky se těm na kopřivě skutečně docela podobají. Na naše území se dostal na počátku 19. století, své „kořeny“ má ve Středomoří a Malé Asii.

Potěšení na celé léto

Rostlina je velmi nenáročná, s přehledem zvládá i suchá kamenitá místa, občas se s ní můžeme potkat třeba ve spáře městského chodníku. Pochopitelně neodmítne kvalitní půdu, pak pěstitele zahrne bohatstvím květů i výdrží. Někteří zahrádkáři jí zaštipují střední výhon, čímž dosáhnou rozkošatění. Miluje slunce a teplo. Dorůstá různých velikostí, od pár centimetrů skoro do metru. Kvete obvykle od června do září. Pokud ji budete hýčkat a otrhávat odspodu postupně usychající květy, bude vás těšit celé léto. Vydrží i dlouho ve váze.

Ještě je čas zasít!

Právě nyní je vhodný čas na vysázení sazeniček (lze i v průběhu června, pak budou dělat parádu až do mrazů), které zakoupíte v zahradnictví, pokud jste si je nepředpěstovali sami. Na semínka ale stále ještě není pozdě! Lze je zakoupit ve velké barevné a odstínové škále (bílé, žluté, růžové, fialové, červené, „namíchané“, jen modrá chybí), vybrat si můžete velkokvěté, jednoduché, nízké, vysoké, dokonce i převislé, jednoho druhu či mix. Výběr je skutečně obrovský.

Miniaturní semínka nezasypáváme, stačí jen udržovat zeminu vlhkou. Vysévat můžeme do truhlíku, ale i volně na stanoviště. Pak už jen protrháme, rozsázíme. Kdo má rád překvapení, rozhodí jen semínka po záhonu. Překvapení hledíky nakonec stejně přichystají samy. Přestože jsou považovány za letničku, jsou schopny díky oddenkům přežít i „rozumnou“ zimu. Navíc se skvěle semení, takže je napřesrok najdete i tam, kde byste to vůbec nečekali. Třeba mezi muškáty, které stály na úplně jiném balkonovém parapetu. V zahrádce je to ještě daleko zajímavější!

Hledíky vyniknou v truhlících, okrasných nádobách, jako lem záhonu či vhodně nakombinovaná dominanta. A nezlobí alergiky! Pyl je schován uvnitř květů, jen je dobré před ustřihnutím do vázy zkontrolovat, zda se tam neschovává nějaká ta včelička či brouček.

zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.