7 míst, která v Chorvatsku nesmíte vynechat
FOTO: Ivo Bočina a pixabay.com

7 míst, která v Chorvatsku nesmíte vynechat

20. 5. 2018

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Tady je pár tipů, co v zemi u Jadranu nevynechat.

1. Nejzajímavější výročí: ostrov Hvar
Jeden z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších ostrovů Chorvatska si letos připomíná 150 let organizované turistiky. Oblíbený není náhodou – jeho centrum, stejnojmenné město Hvar, je výstavní, má bohatou historii. V sezoně pole na ostrově rozkvetou levandulí, turisté se mohou skrýt do desítek osamělých zátok. Největšími letovisky jsou Stari Grad, Jelsa či Vrboska. Ostrov Hvar má trajektové spojení ze Starého Gradu do Splitu a z Sućuraje (na východě ostrova) do Drveniku (na Makarské riviéře).  

2. Nejstarší město: Split
Starobylé město přímo na břehu Jadranu si nechal postavit ve 3. století císař Dioklecián. Jeho tehdejší palác dnes tvoří centrum města (je také na seznamu UNESCO). Navštívíte někdejší mauzoleum, později chrám svatého Domnia se sfingou starou tři a půl tisíce let. Nedaleko odtud pak stojí někdejší Jupiterův chrám, následně baptisterium svatého Jana Křtitele. Nejkrásnější výhled na město je z pětipatrové zvonice chrámu a nejvíce si místní atmosféru užijete, pokud se budete jen tak toulat jeho ulicemi se zmrzlinou v ruce.  

3. Nejkrásnější pláž: Zlatý mys na ostrově Brač
600 metrů dlouhý Zlatý mys u města Bol na stejnojmenném ostrově ostře vystupuje do moře, čímž vzniká zřejmě nejkrásnější pláž Chorvatska. Mys je písečný, moře i vítr si s ním pohrává, jak uzná za vhodné, a tak několikrát za den změní svůj tvar. Velmi příjemnou atmosféru má také samotné město Brač, nedaleko odtud je možné pěšky dojít ke klášteru Blaca založeném v 16. století mnichy prchajícími před Turky.  

4. Nejlepší víno: ostrov Krk
Krk je jedním z nejoblíbenějších ostrovů mezi Čechy, a to i proto, že ho s pevninou spojuje most. Turisté se tak vyhnou cestování trajektem. Je tu mnoho krásných přímořských letovisek, ale i historických městeček (Krk, Baška, Vrbnik, Punat). Největší devizou Krku je ovšem jeho víno - Vrbnická žlahtina s medovou chutí. Tomuto vínu se nikde jinde nedaří. Koupíte ho například ve vinařství Katunar na kraji historického Vrbniku. Další zajímavostí ostrova je jeho turistické značení: připravil je Klub českých turistů.  

5. Nejkrásnější město: Dubrovník
Dubrovník je pro Čechy jedno z nejvzdálenějších měst, jeho návštěva ovšem stojí za to. Je to perla s vysokými hradbami, úzkými uličkami, skrytými kostely a paláci. Od roku 1979 figuruje Dubrovník na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Nevynechejte hlavní třídu Stradun s řadou kaváren, chrámem svatého Blažeje, palácem Sponza a další místa. Hradby kolem města měří kolem dvou kilometrů, v některých místech jsou až 20 metrů vysoké. Češi sem jezdí už od začátku minulého století  

6. Nejkrásnější příroda: Plitvická jezera
Národní park a další z památek UNESCO je známá z filmu Poklad na stříbrném jezeře. Jedná se o šestnáct jezer ležících nad sebou a táhnoucích se do délky sedmi kilometrů. Jsou navzájem propojena asi devadesáti vodopády, jejichž výška dosahuje až 75 metrů. Plitvická jezera leží ve vnitrozemí mezi Záhřebem a pobřežím, naplánujte si zde zastávku cestou k moři.  

7. Nejmenší město: Hum
Malé, pitoreskní, klidné a nejmenší – takové je městečko Hum ležící v centru poloostrova Istrie. Stojí tu několik kamenných domů, kostelík, od kterého získáte klíč v místní restauraci. Ta stojí za návštěvu, dobře tu totiž vaří – na jídelním lístku nechybí klobásky, pljeskavice či brodeto. Poručte si také bisku - chutnou pálenku ze jmelí.

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.