Připravovali jsme (se) na vstup do EU

Připravovali jsme (se) na vstup do EU

23. 5. 2018

K Příběhům naší republiky mám tentokrát jeden z její novodobé historie. 17. ledna 1996 podala Česká republika žádost o členství v Evropské unii. Díky programu PHARE bylo v předcházejícím roce zřízeno na Pedagogické fakultě UK, v Ústavu výzkumu a rozvoje školství Centrum evropských studií. Jeho cílem bylo mj. pomáhat učitelům s jejich přípravou na vstup ČR do EU tak, aby mohli v tomto směru vhodným způsobem vzdělávat své žáky. Daná problematika se stala rovněž součástí vzdělávání studentů učitelství některých oborů naší fakulty. Podílela jsem se na zřízení Centra a pracovala v něm až do jeho zrušení.

K tomu, abychom mohli vzdělávat učitele, museli jsme nejdřív sami získat potřebné vzdělání. Zapojili jsme se proto do řady projektů, které Evropská komise nabízela, získali jsme několik cenných grantů. Chodili jsme na akce ministerstva zahraničí, kde jsem si mj. oblíbila Lubomíra Zaorálka jako velmi chytrého pána. Pořádali jsme kolokvia a konference, publikovali odborné texty. Spolupracovala s námi řada významných osobností, např. Margaret Shennan, britská konzultantka Rady Evropy a Žena Evropy za rok 1993, Jacques Rupnik, Alexandr Ort, mj. předseda správní rady Nadace Jiřího z Poděbrad pro evropskou spolupráci, Ferdinand Kinský, tehdejší ministr zahraničí Jan Kavan, filozof Jan Sokol, politolog Michal Klíma, dnešní rektor Metropolitní univerzity, a další. Účastnili jsme se také akcí pořádaných obdobným pracovištěm Vysoké školy ekonomické, které na tom bylo po materiální stránce poněkud lépe než my. Pro učitele jsme poté zorganizovali několik letních škol a seminářů, někdy i ve spolupráci s jinými pedagogickými fakultami. V rámci jednoho grantu PHARE vypracovala každá skupina pod naším vedením vlastní publikaci, kterou pak dostali k dispozici i učitelé ostatních škol zapojených v daném projektu. Práce v Centru evropských studií mě bavila nejvíc v celé mé profesní dráze.

Ukázky uvedených publikací najdete pod článkem. Ve dvou z nich byl publikován mj. výběr výroků žáků 8. třídy týkající se jejich představ o Evropě.  „Evropa je: velice krásný světadíl; kontinent, na němž jsem se narodila; turisticky lákavý světadíl; velice vyspělý světadíl díky mnoha významným osobnostem; kontinent, na němž žijí lidé; jedním z hospodářských a kulturních center; na zeměkouli; velká země, na které bydlím; rodná zem; světadíl, ve kterém je naše republika a ve kterém je náš domov; společenství zemí; fotbalový ráj; člověkem znetvořená; sousední část Asie; ve stupnici velikosti někde na konci; rozlehlé společenství závislých a nezávislých států; kus zeměkoule, na kterém bydlím a budu bydlet; kontinent zmítaný následky války; jedno velké smetiště; součást euroasijského kontinentu; kontinent jako každý jiný.“ Pokud vás napadlo ještě něco, pak ano, i tento výrok „Evropa je v …“ se objevil. Ten jsme ovšem neuvedli.

V Evropské čítance byli představeni následující autoři a osobnosti: Honoré de Balzac, Samuel Beckett, Benedikt z Nursie, Heinrich Böll, Giordano Bruno, Ivan Alexejevič Bunin, Caesar, Karel Čapek, Dante Alighieri, Fjodor Michajlovič Dostojevskij, Mihai Eminescu, Anatole France, Johann Wolfgang Goethe, Hans Jacob Christoffel von Grimmelshausen, Heinrich Heine, Homér, Bohumil Hrabal, Jan Hus, Jana z Arku, Franz Kafka, Ján Kollár, Jan Ámos Komenský, Konstantin a Metoděj, Milan Kundera, Leonardo da Vinci, Michail Jurjevič Lermontov, Arnošt Lustig, Gerard de Nerval, Friedrich Nietsche, Alfred Nobel, Cyprian Kamil Norwid, George Orwell, Ovidius, Alexandr Sergejevič Puškin, Christoph Ransmayr, Romain Rolland, Erasmus Rotterdamský, Nelly Sachsová, Friedrich von Schiller, Sofokles, Sokrates, Alexandr Solženicyn, Josif Vissarionovič Stalin, Wislawa Szymborska, Tomáš Štítný ze Štítného, Paul Verlaine, Voltaire, Vladimír Vysockij.

Soubor příruček pro učitele a žáky základních a středních škol tvořily následující příručky: 1. Interaktivní a kooperativní strategie v evropských projektech škol, 2. Poznáváme Evropskou unii, 3. Česká republika – Evropa – svět, 4. Jak žijí a učí se mladí Evropané, 5. Dny Evropy ve škole, 6. Evropský klub ve škole, 7. Čteme si o Evropě, 8. Internet, Evropská unie a česká škola, 9. Evropská unie do kapsy.

Úvodní obrázek: Evropská unie

http://www.euhrou.cz/data/f/2/3248/perex_perexOriginal/p1bnl4oltrfpni45svq9ql1uq67.png

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%