První dovolená s partnerem. Krása nebo pohroma?
Ilustrační foto: ingimage.com

První dovolená s partnerem. Krása nebo pohroma?

26. 5. 2018

Něžnosti, sex, společné sdílení zážitků, vychutnávání si dobrého jídla, zkrátka idyla. Tak si představujeme dovolenou. Pokud se jedná o první dovolenou s partnerem, očekáváme od ní o to víc. Bereme ji jako test toho, zda nám to bude klapat. Realita může být jiná.

Osmapadesátiletá Ludmila loni poprvé jela do svého oblíbeného Řecka ne s kamarádkou, ani ne sama, jak to dělala předešlých sedm let. Jela s přítelem.

„Nevěřila jsem, že bych před šedesátkou mohla najít lásku, ale stalo se. Po půl roce společného oťukávání se jsem navrhla společnou cestu na Korfu. Znám to tam, věděla jsem o dobrém ubytování v pěkném místě za slušnou cenu. Přítel byl nadšen, na rozdíl od mě spíše preferuje hory a Řecko neznal,“ vypráví Ludmila. Problém byl v tom, že oba spolu do té doby vztah nepřesunuli do intimní roviny. Jejich přátelství byly společné vycházky, návštěvy kulturních akcí a jednodenní výlety. „Tak trochu jsem se toho obávala, na druhé straně, kdy a kde jinde to zkusit než u moře, v pěkném prostředí. Cítila jsem, že přítel uvažuje stejně, už několikrát projevil zájem, ale byl slušný a spíše rozpačitý. Prostě jsme se chovali jako dva studentíci, kteří to nechtějí pokazit, protože oba vědí, že kolem šedesátky je to jiné než ve dvaceti,“ vypráví Ludmila.

Jenže romantika se nekonala. Nejdříve ji naštvalo, že přítel projevil údiv, že je v Řecku vše dražší než v Česku. Pak se mu nelíbil pokoj, očekával větší luxus.

„Já volím jednoduché ubytování, navíc šlo o poměrně levnou dovolenou. Nevím, co čekal, ale svou otráveností otrávil i mě, takže hned první večer po příletu jsem na žádné důvěrnosti neměla náladu. Navíc mi bylo nepříjemné, že v pokoji vytvářel binec. Pohazoval oblečení a tak,“ říká. Výsledkem byla poněkud trapná situace, kdy Ludmila předstírala, že usnula. Další večer jí to bylo líto, tak zkusila vytvořit intimní atmosféru, ale přítel se mezitím stihl na pláži poněkud připálit a bylo mu nevolno.

Další dny se ukázalo, že Ludmila chce celý den být na pláži a plavat, ale partner se chystá v třicetistupňovém vedru prozkoumat nedalekou horu. Vrátil se unavený a ještě více připálený, takže se při večerní procházce ploužil a bylo vidět, že se mu chce spát. Zkrátka, nebudeme zacházet do podrobností, výsledkem je, že Ludmila celkově dovolenou nehodnotí jako příliš povedenou a s přítelem se krátce po ní rozešla. „Došlo mi tam, že jsme jiní, že ty společné dny ukázaly, že je něco jiného spolu žít a něco jiného se vidět jednou týdně. Na letošní léto už jsem zase domluvená s kámoškami, jedeme k moři cvičit jógu,“ vypráví.

Velká očekávání. To je to, co podle psychologů dovoleným s partnerem nejvíce škodí. Když jde o dovolenou v začátku vztahu, nebo úplně první, projevuje se to mnohonásobně víc. „Někdy to vypadá, že na dovolených vznikají partnerské krize, pravda však je taková, že lidé, kteří je tam vyvolají, tam s nimi většinou už odjíždějí. Na dovolené vše eskaluje. Před několika lety proběhl průzkum, podle kterého dovolená rozhodí až pětinu párů,“ uvedl psycholog Pavel Rataj.

A další odborník na vztahy, psycholog Petr Šmolka má k tomuto tématu také poznatek: „Ve fázi intenzivní zamilovanosti projde ledacos, ale je pravda, že od první společné dovolené zejména ženy očekávají mnohé. Zřejmě jsou pod vlivem romantických filmů a reklamních katalogů cestovních kanceláří.“ Samozřejmě, že jsou. Kdo by si nepřál prožít krásnou procházku bosky po pláži při měsíčku, v rozevlátých šatičkách, po boku šarmantního muže, který šeptá, že se nikdy necítil šťastnější.

Přiznejme si, že tak si dovolenou s novým partnerem ženy malují v šestnácti i v sedmdesáti. Když jedou na dovolenou s partnerem dlouholetým, jsou zpravidla více realistické, vědí, co je čeká. Ale první dovolená? To by přece měla být romantika, vše musí klapat, myslí si.

Dobrou cestu zvolil jeden pár, který si před první společnou dovolenou udělal strategickou poradu. Zájezd vybírali spolu, zaplatili každý za sebe, přesně si řekli, kdo kolik sebou bere peněz a kolik se kdo chystá utratit. Vyjasnili si, co chtějí dělat, kam chtějí na výlet. „Bylo to plánování jako by šlo o vojenské tažení, ale vyplatilo se. Výhodou bylo, že jsme se už rok znali a oba jsme věděli, že spolu chceme být. Takže nakonec naše první dovolená u moře byla první z mnoha dalších,“ shrnuje třišedesátiletý Karel, který tento první pokus se svou přítelkyní podnikl před šesti lety a tvrdí, že právě první dovolená jejich vztah utužila.

Psychologové se shodují, že  první partnerská dovolená by měla být řádně připravena, protože pokud se partneři navzájem dobře neznají, mohou se nemile překvapit různými zvyky a přáními. Není úplně ideální zjistit právě na vysněné dovolené v lázních, že se přítel obrací za každou ženou nebo že přítelkyně u moře flirtuje se španělskými číšníky. Po mnoha letech vztahu se to dá obrátit v legraci, ale na první dovolené fakt ne. K ní určitá romantika prostě patří, ať na ni jedou studenti nebo penzisté. Zkrátka, poprvé je vždy poprvé, ať jde o dovolenou či cokoli jiného.

cestování dovolená vztahy a sex
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%