Jak vyzvedávat rodičům důchod?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak vyzvedávat rodičům důchod?

24. 5. 2018

Paní Anna se stará o nemocnou maminku, kterou si už před 14 lety nastěhovala k sobě domů. Maminka má 83 roků, má problémy komunikovat, sama si důchod nevyzvedne. Anna chodí do práce, nemůže se proto s maminkou každého 24. v měsíci dostavit na poštu pro peníze a způsobuje jí to nemalé problémy. Co s tím?

První možnost je nejjednodušší. Není nutné stresovat se a běžet na poštu hned první den. Důchod tam zůstává, lze tam dojet kdykoliv později. Neodpadá ale nutnost naložit maminku do auta a přivézt na poštu, což může být, pokud někdo žije na vesnici či ve velkém městě, časově náročnější.

Další možností je nechat si maminčin důchod doručit a vyplatit přímo na adrese trvalého bydliště. Tam ho může přebrat buď sama maminka, pokud toho ale není schopná, existuje ještě další možnost – „ustanovení zvláštního příjemce“. To se uplatňuje u obecního úřadu a zvláštním příjemcem by se stala paní Anna. „Pokud obecní úřad shledá, že jsou splněny podmínky, vydá dokument, na jehož základě Česká správa sociálního zabezpečení zařídí výplatu důchodu dceři,“ radí Petra Krutilová z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Není nutné připomínat, že peníze musí být využity na péči o maminku. Může dokonce nastat situace, že na žádost oprávněného (tedy maminky) nebo obecního úřadu, který zvláštního příjemce ustanovil, mohou být děti povinny podávat písemné vyúčtování důchodu a to do 1 měsíce od vyžádání.

Dalším možným řešením je, že si maminka s pomocí své dcery založí účet u některé banky a dceru uvede jako disponenta k peněžním prostředkům na účtu. Tam si nechá důchod posílat.

Ještě poznámka na závěr: přebírat důchod od České pošty může jen manžel/ka, pokud oprávněný písemně tuto možnost nevyloučil. „K přebírání důchodu za sebe nemůže oprávněný zmocnit jinou osobu. Taková plná moc by byla právně neúčinná,“ dodává Petra Krutilová z Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedinou možností je tedy „ustanovení zvláštního příjemce“.

důchody senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%