Návod na pohodovou dovolenou
Ilustrační foto: ingimage.com

Návod na pohodovou dovolenou

25. 5. 2018

Blíží se léto a s ním i doba dovolených. Zde je pět pravidel, která dodržovat, aby se dovolená neproměnila v noční můru. Dobře plánujte, hlídejte si své věci, dodržujte hygienu, zkontrolujte si před odjezdem nutná očkování...

Dobře si vše naplánujte
Méně zkušenému cestovateli může dovolenou překazit cokoliv – od zklamání, že si vybral termín dovolené v Karibiku v době hurikánů, až po fakt, že ji tráví u oceánu, který bývá studenější, než jsme zvyklí u Středozemního moře. „Pozor také na obrovské odlivy, například na východním pobřeží Zanzibaru jsou nádherné hotely, ale moře je během odlivu dost daleko,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN. Jinde je třeba se připravit na chladné večery – například v JAR nebo v Namibii v období našeho léta. Na Altiplaně v Bolívii teplota v noci klesá dokonce až na mínus patnáct stupňů.
Nezkušeného cestovatele může zaskočit množství koření a ostrost jídla v Thajsku a Indonésii. Proto je vhodné dobře a včas plánovat, prostudovat si něco o krajině, do které se chystáte, nebo se poradit v cestovní kanceláři.

Chraňte si svůj majetek
Vykradené auto, zcizená peněženka nebo rozbitý trezor v hotelu – to jsou jedny z největších strašáků letních dovolených. Drobní zlodějíčci jsou všude – od Jadranu po Rio de Janeiro. Operují na místech, kde je hodně lidí, a neváhají ani strhávat kabelku pěším turistům z projíždějící motorky. Platí, že peníze by měly být rozdělené – něco vezměte s sebou do města (ideálně v kapsičce na krku tak, abyste na ní měli ruku), něco nechejte na bezpečném místě v hotelu (v trezoru nebo zamčeném kufru). Zlodějíčci si většinou netroufnou na větší skupinu. Zmizet mohou i věci z aut, autobusů či pokojů v hotelu. Je lepší cennosti (šperky, mobily, foťáky) zamknout ve velkém kufru nebo uschovat do trezoru. Například v Rio de Janeiru jsou místa, kam je lepší si na procházku nebrat vůbec nic, kromě pár drobných v kapse.

Dodržujte hygienu
Jedná se o pár základních pravidel, která dokáží minimalizovat riziko střevních problémů. Je třeba jíst oloupané a převařené potraviny, usmažená nebo ugrilovaná jídla a chodit do restaurací, kde je hodně lidí. V mnoha zemích Afriky nemají restaurace lednice, proto je lepší se vyhnout masu. Nebezpečné mohou být také ryby a mořské plody v restauracích, které nejsou přímo u moře. Pokud vám ryba nevoní, neobjednávejte si ji.

Proti malárii funguje vlastní moskytiéra, triko s dlouhým rukávem a širák, ale také vitamín B. „Projel jsem Amazonii, džungle Středoafrické republiky, a malárii nemám. Nosím s sebou vlastní moskytiéru, repelent s vysokou dávkou DEET a bydlíme v nejlepších hotelech s klimatizací. Komár si vybere lehčí oběť,“ říká Luboš Fellner z cestovní kanceláře SEN, který je původní profesí lékař. Funguje také pití piva nebo gin tonicu. Vitamín B a chinin komárům nesvědčí.

Bezpečné odbavení zavazadel
Při delších cestách a v případě odbavení velkého kufru je lepší si sbalit oblečení na první den s sebou do letadla. Někdy se stane, že kufr dorazí později, výjimečně nedorazí vůbec. Fotoaparáty či počítače nepatří do kufru či batohu, který bude na letišti odbavený. Při letu do USA je dokonce úmyslně zničí a připnou lísteček, že na to mají právo. Nové oblečení koupené na dovolené si vezměte na sebe a dárky přibalte do tašky, kterou si berete na palubu letadla. Například v Nepálu nevyhazujte lístečky od kufru, při odchodu z letiště mohou chtít zkontrolovat, zda je kufr opravdu váš. „A choďte na letiště včas. Počet kontrol se zpřísnil, počet okének ovšem zůstal stejný,“ dodává Pavel Fellner.

Očkování
Na cestách po Evropě si vystačíte s běžným očkováním. Pokud se cestovatel vydává někam dál, doporučuje se očkování proti žloutence typu A a břišnímu tyfu. Do některých zemí je také povinné očkování proti žluté zimnici. Tyto tři vakcíny vás ochrání ve většině zemí světa – od Bulharska, přes Egypt, až po Nepál.

cestování dovolená
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%