Pražské letiště se přejmenuje
po Václavu Havlovi 5. října

Pražské letiště se přejmenuje
po Václavu Havlovi 5. října

17. 9. 2012

Na pražském ruzyňském letišti startují práce související se změnou názvu. Oficiálně by se mělo přejmenovat na Letiště Václava Havla 5. října, v den nedožitých 76. narozenin bývalého prezidenta.

Nový název se objeví nad halami všech tří terminálů, nově bude jméno letiště směrované i na letištní plochu, aby bylo viditelné při příletu. Tam, kde je nyní nápis Terminál 1 bude nový název Václav Havel Airport Prague.

Změnit se musí i podoba oficiálních tiskovin pražského letiště, měnit se budou i názvy zastávek městské dopravy a hlášení v autobusech. Celkové náklady se vyšplhají na tři miliony korun.

Přátelé exprezidenta připravili v souvislosti s přejmenování letiště také doprovodný program. Na letišti bude stát instalace Havlových citátů, kterou tvoří výtvarník Bořek Šípek. V prosinci by měl přibýt i velký gobelín s ilustrací Petra Síse. Tyto akce jsou financované ze soukromých zdrojů.

Slavnosti k změně názvu se zúčastní řada významných představitelů politického, společenského a kulturního života. O hudební program se bude starat Hudba hradní stráže a Policie české republiky.

Vláda dala definitivní ano přejmenování ruzyňského letiště v březnu. Přejmenování letiště provázela řadu sporů. S nápadem přišel po Havlově úmrtí režisér Fero Fenič. "Jeho cestu z vězení v Ruzyni na Pražský hrad, zbourání hranic a otevření dveří do celého světa i zviditelnění naší malé země v něm nemůže lépe - a k tomu i každodenně - připomínat a symbolizovat než pojmenování ruzyňského letitě v Praze na Letiště Václava Havla," uvedl Fenič ve svém prohlášení. Současně upozornil na fakt, že i v jiných zemích světa nesou letiště hlavních měst jména po významných osobnostech jako například Letiště J. F. Kennedyho v New Yorku nebo Letiště Charles de Gaulla v Paříži.

Exprezident Václav Havel zemřel v neděli 18. prosince loňského roku ve věku 75 let ve svém venkovském sídle na Hrádečku na Trutnovsku.

letiště Praha Václav Havel
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...