Nechtěná závislost
Foto: archiv autorky

Nechtěná závislost

4. 6. 2018

To, co se mi stalo minulý týden, opět potvrdilo mou závislost na počítači. V pohodě jsem dokončila článek na íčko, stáhla a probrala všechny nové fotografie a pročetla si mailovou poštu. Udělala jsem si každodenní cvičení z angličtiny, které mi chodí také do mailové pošty. V tom mi naskočilo v levém dolním rohu okénko, neodbytně nabízející aktualizaci Windows 10. Aktualizaci jsem již několikrát odmítla, protože se nabízela v nevhodné chvíli. Teď jsem však měla v plánu odejít na nákup, a tak jsem svolila. Musím podotknout, že k aktualizacím jakéhokoliv software mám přirozenou nedůvěru. Je to tak trochu profesionální deformace. Ale na druhé straně vím, že stejně si ji někdy budu muset stáhnout. Aktualizace se ihned čiperně rozběhla a ukázalo se, že bude dost rozsáhlá. Asi po hodině, když jsem se vrátila domů, stále „běžela“. Skončila zhruba za dvě hodiny, na obrazovce se však objevila podivná otázka na to, jakou klávesnici si přeji. To už ve mně trochu hrklo, ale statečně jsem si vybrala českou klávesnici. Vzápětí jsem pochopila podle chování počítače, že je zle. Aktualizace windows 10 způsobila kolaps operačního systému na mém počítači. Počítač byl prostě nepoužitelný.

Přešla jsem na tablet a začala zoufale googlovat, abych zjistila, co se vlastně stalo. A zjistila jsem za malou chvíli. Zjednodušeně řečeno, tato velká aktualizace Windows pod označením Windows 10 April 2018 Update 1803 se „tak trochu nepovedla“. Některým uživatelům prostě po této aktualizaci už počítač nenastartuje. S dalšími informacemi o této aktualizaci už nebudu zdržovat, koho to zajímá, může najít další podrobnosti třeba zde: https://www.zive.cz/clanky/poradna-posledni-velka-aktualizace-windows-10-se-nezdarila-co-s-tim/sc-3-a-193339/default.aspx. Začala jsem se pomalu smiřovat s tím, že mě čeká nějaká ta ztráta dat a hlavně časově náročná přeinstalace celého počítače. Zpytovala jsem své svědomí ohledně zálohování dat. Ač si myslím, že jsem celkem pořádkumilovná osoba, poslední zálohy dat na externí disk jsem si dělala letos v lednu. Tmavé lednové dny jsou pro zálohování jako dělané. Bohužel všechno, co jsem od té doby napsala a vyfotila, je pryč! Prostě za blbost i lenost se platí.

V takové těžké počítačové chvilce se obvykle obracím se svým problémem na spřízněného IT specialistu. Většinou na svého syna, ale protože ten byl právě nedostupný, tak na kolegu v práci. Ten mi bohužel potvrdil mou domněnku o problémech výše uvedené aktualizace, ale protože byl zavalený prací, odložil přeinstalaci mého počítače na pozdější dobu. A tak jsem byla nucena vydržet celý týden bez pořádného počítače a měla jsem prostě absťák. Musela jsem si vystačit se svým tabletem. Žádné zpracování fotek, žádné sudoku ani psaní delších textů.

Odložení reinstalace mého počítače však mělo i svou kladnou stránku. Podobným problémem bylo postiženo mnoho lidí, a tak se na internetu postupně začaly objevovat neoficiální zprávy o tom, jak nemilou situaci vyřešit bez reinstalace operačního systému. A jedna z takových zpráv se dostala k mému specialistovi, kterému se nakonec povedlo zachránit i obsah mého počítače. Nepřišla jsem téměř o žádné fotografie a na počítači mi zůstala i většina nastavení a programů, které používám na správu textů a fotografií.

Místo zdlouhavé rekonstrukce obsahu mého počítače jsem si v pohodě napsala tento článek. Třeba upozorní na možné problémy i někoho z vás a odradí vás od spuštění této aktualizace. Stačí si nějakou chvíli počkat, až bude vydána na chybovou aktualizaci tzv. „záplata“. Nebo vás moje zkušenost přesvědčí, že je dobré si pravidelně nebo alespoň před aktualizací operačního systému udělat důkladnou zálohu všeho důležitého.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.