Korfu: Oázy klidu střídají hlučné diskotéky
Ilustrační foto: pixabay.com

Korfu: Oázy klidu střídají hlučné diskotéky

6. 6. 2018

Celý rok se těšíme na dovolenou, jenže ona pak nedopadne tak, jak jsme si vysnili. Každý hotel v katalogu vypadá hezky, ale až na místě zjistíme, že je v letovisku plném diskoték a mladých lidí, kteří se baví do čtyř do rána.

Pak jedeme na výlet, míjíme jiné místo a říkáme si: že jsme raději nejeli sem. Také jste to zažili? Tak to je pravý čas vypravit se na netradiční putování po řeckých ostrovech z pohledu seniorů. Ano, dobře přístupná pláž, romantická místa, tradiční jídla a klidná zábava bez ukřičených dětí.

Disco a McDonald's

Když se vydáme na jih, do míst jako je Kavos nebo Ipsos, lidé hledající typické Řecko budou zklamáni. Je to oblast diskoték, nočních klubů a půjčoven motorek. Hluk, hudba a tlupy mladých lidí trávící noci na pláži. Typické řecké taverny nahradily anglické puby. Místo gyrosu se tu prodávají hamburgery s hranolky.

 

Stejně tak pozor na oblíbenou a cestovními kancelářemi často nabízenou oblast Sidari na severu ostrova. Je často zobrazena na pohlednicích jako takzvaný kanál lásky. Na fotografiích vypadá jako úžasné romantické místo tvořené pískovcovými masivními útvary a krásnými zátokami mezi nimi. Ve skutečnosti se jedná o velmi rušné středisko tak trochu připomínající obyčejné české koupaliště. Ten pískovcový útvar je pěkný, ale vzhledem k davům turistů, které k němu míří, se u něj moc nevykoupeme, ledaže bychom chtěli nohama narážet do plavce vedle nás. Ve středisku je hodně fastfoodů, nechybí McDonald's, no zkrátka, řeckou vesnici si asi většina cestovatelů představuje jinak.

 

Častým místem českých turistů na Korfu je také městečko Paleokastritsa. Je hezké, skládá se z několika zátok, ale pozor, kdo má potíže s chůzí, není pro něj. Každopádně není ideální pro seniory, kteří se rádi procházejí po promenádě, posedávají na pobřeží a podobně. Středisko je roztáhlé, dost v něm fouká, jeho prostředkem vede rušná silnice. No, zkrátka, v katalozích cestovních kanceláří bývá popsáno trochu lépe než jaké ve skutečnosti je.

 

Kerkyra vás uchvátí

Každopádně však stojí za to se na Korfu vypravit, jeho hlavní město Kerkyra je skvost. Byla by škoda ho nenavštívit a neprohlédnout si místní pevnost a další byzantské památky. Dobré spojení do Kerkyry je z letovisek Messonghi, Moraitika nebo Benitses. Nejsou ničím výjimečné, ale výhodou je, že mají dobrý přístup do moře a přestože jsou rušná, dají se v nich najít i klidná místa.

 

Typickou řeckou atmosféru najdeme v málo známém letovisku Kassiopi na severu ostrova. Znalci jej nazývají nejkrásnějším místem Korfu. Je to vlastně malý přístav s restauracemi nahuštěnými kolem pobřeží a dál se táhnoucí romantické zátoky. Opět pozor, kdo nerad delší vycházky, měl by počítat s tím, že za nejhezčími místy ke koupání je tady třeba jít čtvrt až půl hodiny. Ale i městská pláž je pěkná a velmi dobře dostupná. V tomto městečku nejsou hotelové resorty se službami all inclusive, jde většinou o malé penziony. Toto příjemné místo se v katalozích českých cestovních kanceláří naštěstí objevuje čím dál více, není to tak dávno, co do něj Češi vůbec nejezdili, protože bylo obsazeno výhradně turisty ze západních zemí.

 

Krásné je západní pobřeží ostrova, i když tady musíme počítat občas s většími vlnami. Je to totiž strana, kde je moře otevřené. Ovšem nádherné. Tady najdeme místa se jmény Agios Stefanos, Agios Georgios a Agios Gordis. Městečko Agios Georgios, které je položeno jižněji, má krásnou pláž s dobrým přístupem do vody i místa, kde turista najde naprosté soukromí. Agios Gordis je přímo příkladem typického Řecka, jde o směs domků a taveren nahuštěných v údolí zakončeném krásnou pláží s unikátními skalními útvary.

V těchto místech není rušný noční život, nekřičí tady hudba z barů. Čekají nás tady klidné typické taverny a romantické západy slunce. Vřele doporučujeme.

 

Korfu je ideální pro ty, kdo rádi podnikají výlety, ať už organizované s cestovkami nebo na vlastní pěst. Autobusové spojení po ostrově je dobré a na rozdíl od jiných řeckých ostrovů se i kupodivu dá řídit místním jízdním řádem. Podzim na Korfu, kdy už přešla doba letních veder, ale moře je ještě teplé, je každopádně nezapomenutelný.

cestování Řecko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%