Tip na výlet: Přírodní památka Zlaté jezero
FOTO: autorka

Tip na výlet: Přírodní památka Zlaté jezero

6. 6. 2018

Nachází se na severním okraji města Zlatých Hor v blízkosti hranice s Polskem. Je přírodní památkou, kde je předmětem ochrany především biotop kuňky žlutobřiché a dále řada chráněných druhů obojživelníků.

Přesto bývá Zlaté jezero nejčastěji navštěvováno kvůli páru labutí, které tu každoročně vyvádějí své mladé. Tentokrát jsme se k němu vypravili pěšky a s fotoaparátem poslední den v květnu. Počasí nám přálo, jen vysoká tráva trochu vzbuzovala obavy z útoku klíšťat.

Už zdálky jsme viděli labutě, ale byly příliš daleko. Abychom se k nim přiblížili, museli jsme skoro celé jezero obejít, ale to nám vůbec nevadilo. Zpočátku jsme procházeli kolem řady stromů, nejčastěji lip a dubů, které lemují jižní stranu jezera. Vzduch byl nasycen vůněmi lučních květin, větřík příjemně pofukoval a skoro celou cestu nám kukání kukačky odměřovalo čas. Skřehotání pářících se žab se podobalo zpěvu ptáků, kteří také nezůstávali pozadu a připojovali své tóny k té úžasné přírodní symfonii. K tomu přibzukovaly myriády hmyzu. Dokonalá idylka.

Od stavidla se dalo přehlédnout celé jezero. Uprostřed se nachází ostrůvek, na kterém hnízdí kachny i labutě, ale tentokrát nám slunce nedovolilo fotit, proto jsme pokračovali k hrázi.

Když jsme se k objektu svého zájmu přiblížili, jak nejvíce to šlo, měli jsme před sebou nejen labutí rodinku se šesti labuťátky, ale také majestátní hraniční horu Biskupskou kupu, která se zhlížela v hladině jezera. Na jejím vrcholu se nachází nejstarší rozhledna na Jesenicku. Celou dobu jsem marně pátrala po tom, co to plave na hladině. Teď jsem to konečně mohla spatřit, i když díky břehům porostlým keři a orobincem se nedalo fotit zblízka.

Jezero bíle kvetlo. Už jsem viděla, když bylo zarostlé růžovokvětým rdesnem obojživelným, ale teď vypadalo jako pod bílým závojem. Později jsem si našla, že jde o lakušník vodní, pryskyřníkovitou vodní rostlinu. Nejvíc mi připomíná bílou sasanku.

Labuťě se tentokrát držely dál od břehu. Samec hlídal samičku a mláďata, která dováděla, potápěla se a chvíli nepostála, abychom je mohli spočítat. Nakonec se povedlo; je jich šest a mají se čile k světu. Trochu mě překvapil „náhrdelník“, který má na krku samička, zřejmě místo kroužku na noze.

Od jezera se dá loukou projít k silnici vedoucí do Polska. Tráva nebyla ještě pokosená, takže se za ní jezero docela hezky schovalo, jen Kupa se hrdě tyčila nad městem.

Přestože fotografování nevyšlo podle našich představ, procházka neměla jinou chybu.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%