Nezapomeňte ošetřit trávník,
aby byl na jaře zdravý a hustý

Nezapomeňte ošetřit trávník,
aby byl na jaře zdravý a hustý

18. 9. 2012

Podařilo se vám letos vypěstovat brčálově zelený a hustý trávník? Chcete-li mít i příští rok krásnou travnatou plochu, je potřeba jí věnovat dokonalou podzimní péči. Právě nyní se totiž rozhoduje o tom, jaký trávník budete mít příští jaro. Pokud necháte trávník ladem, může se stát, že vám přes zimu zmrzne nebo se v něm usadí plísně, plevel a další nepřátelé.

Vertikutátor – doktor trávníků

Nejdříve z trávníku odstraňte spadané listí, které by mohlo způsobit právě zmiňovanou plíseň. To zvládnete hráběmi nebo zahradním vysavačem. Čistý trávník pak vertikutujte. Vertikutace patří společně se sekáním k nejdůležitější údržbě trávníku. Vertikutovat můžete buď elektrickým nebo benzínovým vertikutátorem. Jaký pohon zvolíte, záleží na velikosti ošetřované plochy. Elektrický vertikutátor se hodí
na pozemky do cca 1 000 m2, ten benzínový zvládne plochy do cca 2 000 m².

Vertikutátor je velmi podobný sekačce na trávu. Rozdíl je však v postavení nožů. Zatímco nože sekačky jsou v horizontální poloze a trávník zkracují, vertikutační nože jsou na hřídeli umístěny vertikálně. Díky této pozici se mohou šetrně zařezávat do půdy a tím ji provzdušňovat. Zároveň vertikutátor zbavuje trávník takzvané travní plsti (plevely, zbytky odumřelých rostlin, apod.), která do půdy nepropouští živiny, vláhu nebo světlo, a proto se trávník dusí. Vertikutátor je tedy takový doktor trávníků, protože umožní travnaté ploše znovu bez problémů dýchat a prosperovat. Pokud podzimní vertikutaci neprovedete, může se stát, že váš trávník travní plsť kompletně pohltí.

Osivo, hnojivo, závlaha

Vertikutací však péče o trávu nekončí. Po odstranění travní plsti mohou vzniknout holá místa. Ta je potřeba dosít. Ideální je použít sypací vozík, kterým osivo rovnoměrně rozmetete po celé travnaté ploše. Aby však nová travní semena dobře zakořenila, sílila a dobře se s původním trávníkem spojila, zavlažujte – pokud samozřejmě neprší. Před přicházejícím podzimem je také vhodné trávník pohnojit. Ideální je speciální podzimní hnojivo Hortus, jehož kouzlo tkví ve vyšším podílu draslíku. Ten zvyšuje odolnost trávníku proti původcům houbových chorob, mechanickému poškození nebo plísním, a navíc zelené ploše pomůže přežít nadcházející chladná období. Hnojivo samozřejmě obsahuje i další potřebné živiny, a to v dokonale vyváženém poměru všech prvků, které travnatá plocha před zimou potřebuje.

zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.