Na výlet k sousedům: starobylé Řezno
Ilustrační foto: pixabay.com

Na výlet k sousedům: starobylé Řezno

7. 6. 2018

Překrásná gotická katedrála, starobylý most, úzké uličky, pivo a výborné vuřty v historické vuřtárně, ale také procházky podél řek Dunaj a Regen – takové je Řezno (Regensburg) ležící asi hodinu od českých hranic, které je na seznamu UNESCO.

Kde začít? Třeba krásnou procházkou po centru města. A hned u jedné z největších místních turistických atrakcí - na středověkém mostě Steinernen Brücke (Kamenný most), pod nímž se žene řeka Dunaj. Most, jeden z hlavních symbolů Řezna a zároveň nejstarší kamenný most v Německu, je branou do centra a spojuje ho s modernější částí. V minulých letech prošel významnou rekonstrukcí, která trvala osm let a most bude tento víkend slavnostně otevřen.

Byl postavený v letech 1135-1146, ale vůbec tady nemusel stát. Jeho budoucnost už totiž jednou visela na vlásku. Dva týdny před koncem války vyhodili nacisté do povětří dva z patnácti oblouků, aby zabránili Američanům v postupu. Jen tak tak se ho ale podařilo zrekonstruovat.

A to je dobře, protože nejkrásnější výhled na Řezno je právě odtud. Na zdejší výstavní domy podél řeky, katedrálu i další cennou památku - obrovské skladiště soli s rozměrnou pětipodlažní střechou stojící hned vedle Mostecké brány. Uvnitř je otevřená novinka – informační centrum UNESCO. „Řezno je krásné místo na jednodenní i vícedenní výlet, ale také na dlouhodobý život,“ shrnuje Češka Klára Kreuzer, která zde bydlí už několik let.

Bavorské město se může pochlubit i další novinkou. Otevírá se zde Muzeum historie Bavorska, tato spolková země si totiž letos připomíná stoleté výročí založení. Otevírá se pouze část muzea, budovu totiž někdo na podzim zapálil, vyhořela a otevření všech expozic se musí o rok posunout.

Češka Klára Kreuzer se nemůže města nabažit. Honosných domů, kaváren ani úzkých uliček. V centru města žil například zachránce Židů Oskar Schindler nebo astronom a matematik Johannes Kepler (jeho dům je dnes přístupný veřejnosti).

A pak je v centru také spousta kaváren (prý 670!!!, což je největší koncentrace na počet obyvatel v Německu), hospůdek, kde točí bezvadné bavorské pivo, anebo vám z něj udělají radlera (napůl pivo a napůl nealkoholický sprite).

Rozlehlý Dom svatého Petra s mnoha věžičkami patří mezi nejvýznamnější gotické stavby v Německu. Jeho stavba trvala od roku 1250 do roku 1525 a není pochyb, že katedrála. Nejcennější památkou na toto období jsou vitrážová okna ze 14. století. Cenná je také část staré katedrály, jejíž základy byly položeny v osmém století.

Její hlavní věž měří 105 metrů a těžko ji v dominantně města můžete přehlédnout. Na náměstí Rathausplatz pak obdivujte starou radnici pocházející z 15. století. Její věž byla přitom postavena už ve třináctém století. V nádherně zdobené síni uvnitř budovy zasedal v letech 1663-1806 stálý říšský sněm. V radnici sídlí informační středisko.

A kousek odtud lze nahlédnout i třeba do Adlerovy lékárny založené v roce 1610 - její interiér a vybavení je téměř původní….

Dojít můžete až k zámeckému komplexu knížecího rodu Thurn-Taxisů, jehož část tato rodina obývá dodnes. K vidění tu je několik okázale zařízených sálů, křížovou chodba i bývalou konírna. V budově komplexu bylo otevřeno Bavorské státní muzeum s cennou sbírkou užitého umění.

Pivo a dobré vuřty

Jedno z nejlepších piv v okolí točí v pivnici Kneitinger na náměstí Arnulfsplatz. Je to restaurace s pivovarem – pivo (ležák) si tu dělají sami. „Točí ho ale po celém Regensburgu,“ dodává Klára Kreuzer. Ochutnat tu můžete i typická německá jídla.

V létě pak zamiřte do některé z „biergartenů“ – pivních zahrádek, je jich plné centrum i nábřeží. Tady bývá obrovský pivní výběr: některé točí Kneitinger, jiné Spital, Turn und Taxis či výborný polotmavý Schneider z městečka Kellheim nedaleko Regensburgu. Jídlo si ale v centru nedávejte, vraťte se zpátky ke kamennému mostu, kde stojí vyhlášená historická Vuřtárna. Uzenářská dílna byla na tomto místě zřízena už ve 12. století a prý tu mají ty nejlepší vuřty v Bavorsku. Prodávají tu uzeniny na mnoho způsobů (se zelím, malé, velké, bílé klobásy i pikantní…).

Kam na procházku

Krásné procházky jsou také kolem řek Regen a Dunaj, které lemují stezky vhodné i pro lidi s postižením, maminky s kočářky i in-linisty. Vyrazit můžete například podél Dunaje - po slavné Podunajské cyklostezce a to od Donau Areny, což je nový krytý hokejový stadion nedaleko velkého obchodního domu Donau Einkaufzentrum. Odtud se jde s Dunajem po boku, míjí se krásná příroda, německé výstavní vesnice.

Dostanete se až k Wallhalle, monumentální stavbě připomínající aténský Pantheon. Podle této řecké budovy ho nechal postavit korunní princ Ludwig I. Wallhalla se monstrózně tyčí nad Dunajem a nabízí nádherný výhled.

Je to místo, kam lidé z okolí vyrážejí na romantické pikniky a víkendové výlety. Z Řezna až sem je to ovšem dvacet kilometrů. Dojet sem ovšem můžete i autem.

Regensburg stojí za návštěvu. Místní jsou na své město pyšní a rádi opakují, že je to „nejsevernější město” Itálie. Centrum města připomíná jihoitalská města a každá kavárna, restaurace, bar mají venku stolečky a židličky.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%