Můj prázdninový tip: Po stopách Dušana Jurkoviče do Nového Města nad Metují
Foto: autorka

Můj prázdninový tip: Po stopách Dušana Jurkoviče do Nového Města nad Metují

12. 6. 2018

Přiznám se, že jsem jen mlhavě tušila, že Nové Město nad Metují existuje. Východními Čechami jsem bohužel doposud téměř nedotčená. Dodávám, že k mé veliké škodě. Nikdy však není pozdě zameškané dohonit a v loňském roce jsem se do Kladského pomezí vypravila poprvé.

Zdejší kraj mi učaroval, a tak jsem si před pár dny vybrala "další splátku" a pár dní se potulovala téměř při hranicích s Polskem.

Někde jsem si přečetla, že v zámeckém parku v Novém Městě nad Metují je dřevěný most zbudovaný podle návrhu známého architekta Dušana Jurkoviče a přála jsem si ho vidět. Hádám, že skoro všichni znají stavby, pod nimiž je tento slovenský architekt podepsán, tedy hlavně lázeňské budovy v Luhačovicích, vilu v Brně a hotely Libušín a Maměnka na beskydských Pustevnách.

Přijela jsem do Nového Města nad Metují a na první dotek okouzlená jsem zatoužila se tam přestěhovat. Obdélníkové náměstí s krásně opravenými renesančními domy s podloubím a překrásnými štíty mě úplně dostalo. Na náměstí v jednom jeho rohu navazuje zámek. Však také město spolu se zámkem bylo od počátku 16. století budováno současně. Přečetla jsem si, že po vymření majitelů po meči se o zámek noví majitelé příliš nestarali a ten téměř po celé 19. století pustl. Jeho dobré časy přišly až v roce 1908, kdy ho koupil náchodský podnikatel v textilním průmyslu Josef Bartoň - Dobenín a začal ho upravovat pro potřeby bydlení jeho rodiny. A úpravy svěřil mj. právě i Dušanu Jurkovičovi. Ten se kromě přizpůsobení zámeckých interiérů modernímu 20. století chopil i rekonstrukce zámeckého parku, který se rozprostírá ve svahu pod zámkem. Terasovitý park doslova vyzdobil dřevěným krytým mostem s typickou malovanou výzdobou na folklórní téma. Umístil sem barokní sochy trpaslíků z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Park je velmi příjemnou oázou, zvoucí k odpočinku. Najdete tu vyhlídky do údolí, spoustu květin i různá, dá se říct až intimní zákoutí, kde můžete v klidu vrkat nebo si jen číst. Knížku si můžete vypůjčit z knihovničky na nádvoří hned po tom, co si zahrajete na připravené piáno. Musím dodat, že zámek byl v roce 1948 znárodněn a rodině Bartoňů byl navrácen v restitucích. Líbí se mi, že na zámku je na první pohled vidět, že to není jen statická historická záležitost, ale že to tam žije a jede "na plný plyn".   

Až tady jsem zjistila, že toto není jediná stopa Dušana Jurkoviče ve východních Čechách. A samozřejmě jsem se vydala na další dvě místa.

Prvním z nich je bez debaty pohádková výletní restaurace Bartoňova útulna Peklo, kterou najdete na konci klikaté cesty údolím Metuje. Dál silnička nevede, pokračovat můžete na kole nebo pěšky.

Ke druhému objektu se vydáte do Dobrošova a oproti Bartoňově útulně se k Jiráskově chatě s rozhlednou musíte vyšplhat na kopec. Jen pár kroků odtud se nachází známá dělostřelecká tvrz z první republiky a rozhodně také stojí za návštěvu.

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.