Očkování na cesty není radno podceňovat
FOTO: pixabay.com a Zuzana Musílková

Očkování na cesty není radno podceňovat

8. 6. 2018

Už přemýšlíte o letošní dovolené? Vyrazíte po našich luzích a hájích, nebo někam dál za exotikou? Abyste si nevšední chvíle opravdu užili, nezapomeňte na své zdraví. Navštivte,  ideálně nejpozději šest týdnů před odjezdem, očkovací centrum a prokonzultujte potřebnou prevenci.

případně doplňuje o další očkování či léky podle cíle dovolené a plánovaných aktivit. I když budete včas chráněni očkováním či preventivními léky, nevystavujte se zbytečnému rizikovému chování v průběhu dovolené. Oslabený organismus je totiž náchylnější k různým nákazám či úrazům.  

Oblíbené Středomoří a jeho nástrahy
Každé léto směřují do zahraničí statisíce Čechů, organizovaně s cestovní kanceláří nebo tzv. na vlastní pěst. Vedle sousedních zemí patří k nejpopulárnějším oblastem zejména jižní Evropa. Epidemiologická situace v této lokalitě však často nebývá stejně příznivá jako u nás. Stejně jako v tuzemsku se tu běžně vyskytují nemoci způsobené viry jako například žloutenka A, i bakteriemi jako jsou meningokok či pneumokok, proti nimž se dá účinně chránit očkováním. Setkat se zde můžeme také s méně známými nemocemi, proti kterým očkování neexistuje, kupříkladu s různými typy horeček.    

Nebezpečná klíšťata
Může se objevit několikadenní horečka, vyrážka, zánět mozkových blan. Společným znakem všech těchto onemocnění je přenos hmyzem resp. klíšťaty a neexistence očkovací látky (v případě lymeské boreliózy). Základní preventivní opatření proto představuje používání repelentu. To platí obzvláště pro malé děti, starší a chronicky nemocné osoby, cestovatele s oslabenou imunitou a těhotné ženy. Dovolenou však mohou zkomplikovat komukoliv, kdo nemyslí na prevenci. V jižní Evropě se místy vyskytuje i klíšťová encefalitida a vzteklina, u kterých je možné využít ochranu včasným očkováním. Ve Středozemí se nedoporučuje konzumace syrového masa a tepelně neupravených mléčných výrobků či plodů moře.  

Očkování proti žloutence
Základ pro cestu do méně rozvinutých i vyspělých zemí představuje očkování proti virové hepatitidě (žloutence) A a B. Do chudších oblastí světa je vhodné přidat jednu dávku vakcíny proti břišnímu tyfu. Obě tyto nemoci může cestovatel přivézt domů ještě před nástupem prvních příznaků a vystavit tak nevědomky riziku nákazy mnoho dalších osob, zejména z nejbližšího okolí: rodinu, přátele, kolegy, sousedy, upozorňují na důležitost prevence cestovatelských nemocí lékaři z center očkování a cestovní medicíny. Další očkování a jiné druhy ochrany se volí tzv. na míru podle individuálních rizikových faktorů, jako jsou věk a zdravotní stav cestovatele, užívané léky, délka a charakter pobytu v cizině, plánované výlety, způsob ubytování či stravování a další.  

Asie nabízí nejen exotiku
Asie, kde se můžete na různých místech „potkat“ s obdobím dešťů, poskytuje k obdivování nejen úchvatnou floru a faunu, ale také větší množství bodavého hmyzu a vyšší pravděpodobnost nákazy horečkou dengue, malárií či japonskou encefalitidou. Možnost preventivního očkování přitom existuje jen proti japonské encefalitidě, u ostatních je nutné využít ochrany pomocí repelentu. Ten by si měl cestovatel aplikovat i během dne, a to i pokud se pohybuje ve městech mimo divokou přírodu. Roste totiž počet cestovatelů, kteří se nakazí horečkou dengue ve městě, protože její přenašeč komár Aedes vyhledává obydlená místa.

Nástrahy v tuzemsku
Vzhledem k horku v posledních letech se stále více Čechů vrací na břehy zdejších rybníků a řek. Mezi zdravotní rizika u nás patří nákaza klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. Sezóna výskytu klíšťat, jež tyto nemoci přenášejí,  začíná obvykle v březnu a končí v listopadu. Pravděpodobnost kontaktu s klíštětem infikovaným virem klíšťové encefalitidy je vysoká právě v místech, která patří mezi nejoblíbenější turistické cíle, jako jsou jižní Čechy, Vysočina, jižní Morava nebo i Střední Čechy. Nakazit se ovšem v dnešní době může člověk ve všech krajích ČR. Dobrou ochranu proti klíšťové encefalitidě představuje očkování, jako doplněk poslouží také repelent.  

cestování zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.