Bakelitové vzpomínání
FOTO: autorka

Bakelitové vzpomínání

12. 6. 2018

Výstava, kterou vám chci dnes představit, se jmenuje Kouzlo/Čaro bakelitu.  Nějakou dobu jsem váhala, jestli na ni mám jít – myslela jsem si „Bakelit, no a co?“ Pak jsem si ale řekla: „Nemáš to daleko, proč bys nešla, třeba to bude zajímavé.“ A bylo.

Výstava byla uspořádána ve spolupráci se Slovenským technickým múzeem. Představuje rozmanité využití bakelitu, kdysi nejrozšířenějšího plastu, a to v elektrotechnice, strojírenství, fotografické technice i spotřebním průmyslu.

Bakelit byl první průmyslově vyráběnou umělou hmotou na světě, která získala název po svém vynálezci. Leo Hendrik Baekeland si ho nechal patentovat v roce 1907.  Tzv. „materiál tisícera použití“ vyvolal senzaci a revoluci v průmyslové výrobě. Byl pevný, nehořlavý, nerozpouštěl se a byl i levný. Začaly se z něj vyrábět předměty pro domácnost a kanceláře i vrtule letadel či biliárové koule. Největší uplatnění našel jako elektrický izolátor v rozmáhajícím se elektrotechnickém průmyslu. Bakelite a Bakelit jsou ochranné značky německé společnosti Bakelite AG. Název postupně zdomácněl v hovorové řeči jako synonymum pro většinu umělých hmot.

Na výstavě jsem byla sama. Od začátku mne doprovázel pan kustod. Stál dokonce na hranici mého, pro cizí lidi, osobního prostoru, div se mi nedíval přes rameno do fotoaparátu. Nebylo mi to příjemné. Po chvíli ale utrousil několik zajímavých informací, za další půlhodinu už jsme si povídali a já sama jsem byla ráda, že mám s kým sdílet své nadšení.

Viděla jsem předměty známé i neznámé i takové, na které už jsem zapomněla. Bohužel se mi špatně se fotilo – ve vitrínách se odráželo někdy světlo, někdy já, někdy světlo i já, popisky nebyly dobře vidět. Ale vy určitě něco uvidíte.

V muzeu mají otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Vstupné pro seniory nad 65 let je 100 Kč. Za tuto cenu je vám k dispozici muzeum se svými dalšími expozicemi a kavárnou celý den. Tato výstava trvá do 2. září.

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%