Rozum a cit
Ilustrační foto: pixabay.com

Rozum a cit

12. 6. 2018

Svět dětí, to je svět pohádek, radosti a fantazie. Lépe řečeno, měl by být. Život však některé dětské osudy rozehraje všelijak, jen ne pohádkově.

Statistiky o počtu opuštěných, týraných a jinak nešťastných dětí u nás jsou zdrcující. Od chvíle, kdy mě náhoda přivedla ke spolupráci s nadačním fondem Rozum a Cit, změnily se mi trochu životní hodnoty.

Poznala jsem rodiče, kteří dokážou právě těmto dětem najít ve svém domě i v srdci dost místa. Za to jim patří velký obdiv. Ale hlavně jsem poznala spoustu úžasných, obětavých lidí, kteří se snaží pěstounským rodinám pomáhat. Vím, kolik odhodlání, trpělivosti a především lásky je zapotřebí k tomu, aby taková rodina mohla fungovat. Nový domov a pocit bezpečí nedávají opuštěným dětem žádní milionáři, a státní příspěvek pokryje pouhý zlomek investic. A to nemluvím o těch citových…

Proto je na místě pomoc. Každý jak umíme a můžeme.

Jsem ráda, že už jedenáct let můžu být aspoň nepatrnou součástí instituce, která pěstounské rodiny podporuje a pomáhá jim ze všech sil, jaké jen může nezisková organizace použít. Není divu, že setkání s rodinami pěstounů a jejich životními příběhy bývají nabitá emocemi.

Důvodem k takovým setkáním jsou i pravidelné projížďky lodí po Vltavě. Dvakrát do roka, před Vánocemi a ke konci školního roku organizuje nadační fond Rozum a Cit v čele s jeho věčně usměvavou ředitelkou Marií Řezníkovou dvouhodinovou plavbu lodí Orca. Zrovna dnes odpoledne opět vyplouváme. Jako vždy se při této příležitosti sjedou pěstounské rodinky z celé republiky, aby si prohlédly Prahu, a na parníku se pak po dobrém obědě setkaly s patronkou nadace Naďou Konvalinkovou, patronem Vojtou Bernatským a ostatními lidmi, kteří mají srdce na pravém místě.

Když se totiž dětského světa dotkne rozum a cit dospělých, dá se proniknout hodně hluboko.

Až k srdci…

Hezké vztahy v běhu času vám přeje

Hanka Švejnohová

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%