Chystáte se na Šumavu? Zde je pár tipů na dobré jídlo i pití
FOTO: www.nebespan.cz

Chystáte se na Šumavu? Zde je pár tipů na dobré jídlo i pití

12. 6. 2018

Cestování za dobrým jídlem, takzvaná gastroturistika, je čím dál populárnější. Proto jsme pro vás vybrali tipy, kam se vydat na Šumavě, konkrétně kolem Kašperských Hor.

1. Nebespán: Čerstvá a nápaditá kuchyně a ubytování s unikátní atmosférou
Nebespán café & apartments najdete hned na náměstí v Kašperských Horách. Je to vůbec první boutique hotel na Šumavě a návštěvníky celé České republiky i Německa láká na unikátní atmosféru a především na dobré jídlo. Na prvním místě je tady osobní přístup, design si hraje s každým detailem v romantických podkrovních pokojích, velkých apartmá i vyhlášené restauraci. Při rekonstrukci se majitelé, manželé Kmecovi, snažili o zachování ducha secesní budovy z roku 1907 a podařilo se jim to. Usadíte se ve stylovém interiéru v duchu prvorepublikových kaváren s klasickými thonetkami a pohodlnými křesílky. Špičkovou kávu vám připraví na legendárním kávovaru, nabídnou vám tady domácí dorty a zákusky od cukrářky Jany, a pokud si chcete dopřát skutečně gurmánský zážitek, můžete se sem vydat na oběd či večeři.

„Náš šéfkuchař je Francouz, a tak u nás ochutnáte lahůdky z francouzské kuchyně, ale neopomíjíme ani šumavské speciality. Vše si vyrábíme sami. Nakupujeme v sousedním Bavorsku i u regionálních dodavatelů, kvalita je pro nás naprosto zásadní a naši hosté to oceňují. Náš lístek pravidelně obměňujeme a přizpůsobujeme ročnímu období. A za ochutnání stojí i naše další domácí laskominy jako například limonády, marmelády, chutney a další dobroty,“ upřesňuje Sabina Kmecová.

Ale tím to nekončí – o další gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky čekají mimo vlastní výrobky také kvalitní suroviny z okolních farem. Majitelé Nebespánu se dokonce pustili do pořádání pravidelných gastronomických akcí od praktických seminářů vaření kávy přes předvánoční zábavné pečení cukroví až po gastro výlety na okolní šumavské farmy.

2. Rozhledna Svatobor: krásný výhled, výborné jídlo
Z Kašperských Hor sem dojedete za 25 minut. Svatobor je zalesněný vrch nad Sušicí ležící 845 metrů nad mořem. Na vrcholu, opředeném mnoha pověstmi, je chata s kamennou rozhlednou, kterou nechal už v roce 1934 postavit Klub českých turistů. V chatě najdete jednoduchou restauraci s výborným jídlem. Menu se každý týden mění. Po dobrém jídle si můžete udělat hezkou procházku po okolí a pokochat se překrásným výhledem na celé Pošumaví.  

3. Šumavská mlékárna: opravdové mléko
„Pokud máte rádi produkty z farem a chcete ochutnat šumavské dobroty, zastavte se určitě v Šumavské mlékárně v Dlouhé Vsi. Mají tady výborné jogurty, tvaroh, několik druhů čerstvých sýrů a samozřejmě lahodné čerstvé mléko,“ doporučuje Sabina Kmecová.  

4. Sádky Annín a Žár u Vacova: Nejlepší šumavské ryby
V Sádkách Annín v Dlouhé Vsi nakoupíte skvělé ryby, hlavně pstruhy a siveny, ale návštěva zdejšího místa bude zajímavostí a zábavou i pro vaše děti. Pstruhařství Mlýny v Žáru u Vacova je položené na romantické říčce Spůle. Můžete si zde koupit výborné ryby, hlavně pstruhy a pstruhy lososovité, ale i samotný pobyt na tomto místě bude zážitkem, zejména cestujete-li s dětmi. Majitel pan Bláhovec vám nabídne i vyuzenou rybku. Doporučujeme také procházku kolem říčky Spůle.  

5. Pivovar, kam se podíváš
Na Šumavě se v poslední době roztrhl pytel s malými pivovary. Ve všech se zároveň i najíte. „Z těch nejbližších doporučuji navštívit Pivovar U Švelchů v Sušici, Šumavský pivovar Vimperk, Pivovar Lyer nebo Kašperskohorský pivovar,“ říká Sabina Kmecová.

cestování naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%