Malta aneb Tři grácie na cestách a jeden muž
Foto: archiv autorky

Malta aneb Tři grácie na cestách a jeden muž

16. 6. 2018

V listopadu 2017 na mě vykoukla na internetu letenka na Maltu za 2000Kč. Jelikož jsem v oblasti cestování rychle se rozhodující, do hodiny jsem měla koupené letenky pro sebe, manžela a dvě kamarádky na konec května 2018. Ještě rychle na Booking .com rezervovat ubytování a expedice Malta se může plánovat!

Letěli jsme s Air Malta 23.5.2018, let byl příjemný, my všichni natěšení. Po přistání na letišti Luqa jsme si zakoupili autobusovou "lítačku" za 21 euro na osobu, která platí ve všech autobusech jak na Maltě, tak na sousedním ostrově Gozo. Autobusem jsme se dopravili na ubytování v oblasti St.Paul´s Bay a ještě odpoledne jsme stihli prozkoumat okolí a zkusit, zda je voda v moři slaná.

24.5.2018 druhý den jsme začali návštěvou hlavního města, Vallettou. Procházka historickým centrem zabere asi 6 hodin, a to samozřejmě nelze vejít všude, kde je to možné. My si vybrali Fort st.Elmo - pevnost, St.John´s Cathedral - nádherná katedrála a The Knights Hospitallers - špitál maltézských rytířů.

Jelikož v teplých krajích nesmí člověk zanedbávat pitný režim, vždy jsme se starali, aby naše lednička večer byla plná zdejšího dobrého vína.

25.5.2018 den třetí - nejznámější památkou Malty je Hypogeum, což jsou podzemní megalitické chrámy. Nám se nepodařilo koupit vstupenku po internetu, tak jsme doufali, že to půjde na místě. Zde se ovšem prodává 20 lístků na den, otvírá se v 9.00 a od 6 hodin se již tvoří fronta, takže jsme to vzdali. Místo toho jsme navštívili Tarxien, což je takové Hypogeum v menším měřítku. Pak jsme si ještě zajeli k jeskyni Ghar Hasan - zde přistávali korzáři - jeskyně je však mimo provoz, ale výhledy na útesy jsou nádherné.

26.5.2018 den čtvrtý a cesta do Modré jeskyně, nejkrásnější přírodní útvar na Maltě. Zde projižďka lodičkou a pak pěšky k dalším neolitickýcm chrámům Hagar Qim a Mnajdra - zde na vás dýchne dávná historie a v info centru vám promítnou moc pěkný 3D film.

27.5.2018 den pátý a neděle. Jeli jsme do rybářské vesničky Marsaxlokk, protože v neděli se zde koná největší trh na Maltě. Byl opravdu obrovský, ale také zde bylo mnoho lidí, jak místních, tak turistů. Odtud jsme udělali krásnou 6 km procházku podél pobřeží do městečka Marsascala a tady se vykoupali, moře však bylo ještě dost studené.

28.5.18 den šestý a výlet trajektem na sousední ostrov Gozo. Návštěva hlavního města Victoria, návštěva Dwejry, kde bylo velké skalní okno, které se však propadlo k obrovskému smutku Gozanů. Ještě jsme se stihli vykoupat v Ramla Bay a trajektem zpět na Maltu.

29.5.2018 den sedmý a návštěva Mdiny - bývalé hlavní město a asi nejstarší na Maltě. Nádherná bílá pevnost, za jejímiž hradbami objevíte spousty památek a nádhernou katedrálu. nezapomenutelný zážitek.  Dále jsme popojeli autobusem  do Dingli Cliffts a udělali si procházku podél útesů. Cestou zpět jsme se ještě zastavili v Mostě, kde stojí Rotunda Santa Marija Assunta s největší kopulí v Evropě. 

30.5.2018 den osmý a poslední, loučíme se s Maltou a za krásného počasí startujeme směr Praha

Malta nás nezklamala a z hlediska cestovatelského ji doporučuji všem, kdo má chuť vyrazit jen tak někam s batohem a zatím k tomu nedostal odvahu - náš věkový průměr byl 62 let.

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%