Lofoty a Vesterály: místa, kde nyní slunce nezachází
Fotografie: René Fluger a Petr Mlch

Lofoty a Vesterály: místa, kde nyní slunce nezachází

17. 6. 2018

Blíží se červnová půlnoc, přestalo pršet a sluníčko začalo trochu hřát. Halí zelené kopce do teplého hávu, takového toho podzimního odpoledního odstínu. Akorát tady dnes slunce nezapadne. Na ostrovech Lofoty a Vesterály za polárním kruhem jsou na konci jara polární dny.

Celý den pršelo, k dešti se občas přimíchala i trocha sněhu. Přijeli jsme z vyhřáté Evropy, kde teploty šplhaly ke třiceti stupňům. Když jsme vyjížděli z letiště v Evenes na Vesterálech za polárním kruhem, byly sotva tři nad nulou. I přes průtrž mračen ale vím, že na tohle místo jen tak nezapomenu.

Krajina je totiž krásná, ne nadarmo se ostrovům říká „perly severního Norska“. Silnice vede mezi kopci, stáčí se přes fjordy, které projíždíme po mostech. Zelené louky jsou tady tak nějak zelenější, šedomodrou hladinu střídají zátoky s tyrkysovou vodou a bělostnými písčitými plážemi, která lemují skaliska. V zátokách „parkují“ rybářské loďky a nad nimi jsou posazené červené či modré domečky místních, což dělá z krajiny mimořádný kýč. Kýč, který si zamilujete a budete ho fotit pořád dokola. A nad tím vším se dramaticky pnou vysoké štíty hor.

„Každému bych přál zažít toulání zdejší krásnou přírodou během polárního dne, kdy nemusíte spěchat, neomezuje vás blížící se soumrak ani tma, a můžete si podle chuti jezdit po malých silničkách a zastavovat si na nádherné výhledy,“ říká Petr Burian z cestovní kanceláře Periscope Skandinávie.  

Vesterály – velrybí ostrovy
Hlavním městem Vesterálů je Sortland a k souostroví také patří druhý největší norský ostrov po Špicberkách – Hinnøya. Leží zde významné rybářské město Harstad a nedaleko od něj stojí kamenný kostel Trondenes postavený kolem roku 1250, ve středověku platil za nejseverněji položený křesťanský kostel. My ovšem spíme v městečku Stokmarkenes. Táhne se nad fjordem do kopce, na kterém jsou rozesety bílé, červené či modré domečky. V šest večer je už ve zdejším supermarketu pusto a prázdno, po ulici jede jen osamělý cyklista.

„Norové v tuto dobu večeří. Po čtvrté hodině se potkávají doma, rodina si povídá, chystá se jídlo. Dětské kroužky a všechny další aktivity začínají až poté,“ říká Petr Burian, který do Norska jezdí přes dvacet let a zamiloval si to tu.

Místní klima - mírné a slunečné léto s chladnější a tmavou zimou - je spolu s čistým mořem ideální pro chov lososů. Právě ve Stokmarkenes sídlí jedna z největších firem, Nordlaks, provozující 40 mořských sádek zaměřených na chov lososů a pstruhů. Produkuje stěží uvěřitelných 42 000 tun lososů a pstruhů ročně. A díky dokonalému systému je každá ryba dohledatelná - je znám její původ, kde a za jakých podmínek vyrůstala. Většina ryb končí v supermarketech po celé Evropě. „Česká spotřeba ryb je ovšem obecně velmi nízká, kapr jednou do roka určitě nestačí. Organismus si neumí sám vytvořit omega-3 kyseliny, které odpovídají 100 gramům ryb dvakrát týdně,“ říká Jan Řepa z NaturaMed Pharmaceuticals, která do Česka dováží doplňky stravy obsahující omega-3 kyseliny.

Vesterály ovšem proslavilo také pozorování velryb – Hval safari. Za tím se jezdí v červnu a červenci na nejsevernější výspu ostrova Andenesøya, kde se nachází malá vesnička Andenes, odkud se vyplouvá na několikahodinovou plavbu vodami Norského moře. Jde o jednu z nejlepších lokalit světa. Za návštěvu stojí i výjimečné muzeum zasvěcené kytovcům. Nejčastěji pozorované druhy ve zdejších vodách jsou vorvaň, kulohlavec černý, plejtvák myšok, keporkak a kosatka dravá. Nezapomenutelné jsou i vycházky v oblasti ptačích útesů u osady Bleik a v okolí jezera Storvatnet.  

Lofoty – písečné pláže u polárního kruhu
Neoficiálním hlavním městem Lofot je Svolvaer. K nejnavštěvovanějším místům zde patří například osada Kabelvåg, kde je malé akvárium a kostel nazvaný Námořnická katedrála, nebo romantický rybářský přístav Henningsvær, který se rozkládá na několika ostrůvcích. Jedny z nejkrásnějších lofotských scenerií lze vidět z pobřežní silničky číslo 815.

My jsme se zamilovali do vesničky Laukvik v severní části Lofot. Nejdříve nás jako magnet přitáhly čtyři sušáky, na kterých se sušily tresčí hlavy, jež budou později rozemleté a využité jako krmivo pro ryby. V honbě za nejlepší fotkou jsme málem přehlédli, že je tu v nenápadném červeném domečku schovaná pražírna kávy Keans Beans. V zemi filtrovaného kafe, které zde pijí od rána do večera, působí jako zjevení, stejně jako její majitel Skot Kean. Byla to v tu chvíli nejlepší káva na světě, stejně jako výhled na sluncem zalitou zátoku před námi.

Nejjižnější část souostroví lemují i krásné písečné pláže, zejména u vesnice Ramberg. Za návštěvu rozhodně stojí i další rybářské vesničky – třeba ta s nejkratším názvem: Å. Stále živoucí je rybářská osada Nusfjord (UNESCO). Nezapomenutelným zážitkem na Lofotech je jakákoliv plavba – například po fjordu Kjrekfjorden, která začíná v nejhezčí lofotské vesnici Reine.

Jaké je zde počasí
Souostroví Lofoty a Vesterály sice leží nedaleko polárního kruhu, ale zdejší klima ovlivňuje teplý Golfský proud. Obecně platí, že teploty v letních měsících jsou v Norsku o něco nižší než v České republice. Ale třeba na Lofotech či Vesterálech bývá někdy v srpnu až 30 °C a dá se koupat v moři (i když studeném).  

Jak se tam dostat
V květnu a červnu se můžete na Lofoty a Vesterály a zpět dostat jen s krátkým přestupem v Oslu z různých letišť – Praha, Vídeň nebo Krakov. Z Osla se létá na letiště v Evenes a odtud se pokračuje autem nebo autobusem.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.