Čučoriedky
Ilustrační foto: pixabay.com

Čučoriedky

27. 6. 2018

Nedávno jsem se potkala s kamarádkou, původem Slovenkou, která se do Čech přestěhovala už dávno. Přesto mluví pořád slovensky a já, pokud mi to mé znalosti dovolí, se ráda přizpůsobím.

Když přijedu do Brna, mluvím za chvilku hantecem, v rakouských Alpách nasadím němčině tyrolský přízvuk a „slovenčinu“ jsem kdysi taky docela slušně ovládala. Slovensko bylo často místem naší dovolené. Tatry, Oravská přehrada, Donovaly… Jezdili jsme tam kdysi dávno s rodiči stanovat. Běhali jsme s bratrem po lese a sbírali čučoriedky. To slovo má pro mě kouzlo dětských vzpomínek.

Jako dospělá, leč ještě hodně mladá, jsem pak na Slovensku prožila několik divadelních festivalů, natáčecích dní i doprovodných lásek… Od jedné z nich mám už notně zažloutlou Slovenskou kuchárku. Netušila jsem, že prvky slovenské kuchyně se budou prolínat i do mého současného života. Řada mých oblíbených receptů má kořeny právě na Slovensku..

Je docela zábavné, jak si pořád dokola Češi a Slováci vyjasňují zažité pojmy. A zdaleka nejen v oblasti gastronomie. Takový drevokocúr má u nás dokonce své zařazení. Patří mezi tak zvané „jazykové anekdoty“ a vznik tohoto pseudoslovenského výrazu pro veverku je připisován hned několika českým komikům – Jiřímu Sovákovi, Vladimíru Menšíkovi, ale i Marianu Labudovi. Bocian je rovněž mezi Čechy velmi oblíbená hádanka. Ale to je na rozdíl od drevokocúra skutečný slovenský výraz pro čápa. Některé výrazy si ale pořád pleteme. Například slovenská kapusta je české zelí. Tudíž pikantní slovenská zelňačka je kapustnica. Naše kapusta je po slovensky kél. A když si na Slovensku objednáte vyprážanú bravčovú pečeň, tak žádnou pečeni nedostanete, protože vám přinesou smažená vepřová játra. A hlavně lekvár ani masť nežádejte v lékárně, protože na povidla a sádlo vám žádný lekár recept nenapíše…

My dříve narození jsme si slovenštinu ještě uchovali jakžtakž v paměti, ale pro naše vnoučata je to vedle angličtiny další cizí jazyk. I když na druhou stranu – Slováků žije dnes v Čechách tolik, že se s tím další generace určitě zase srovná.

Tak pekné vzťahy aj na východ od Břeclavi praje 

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%