Zátopková slaví 90 let: Ještě
bych tu chtěla chvíli pobejt

Zátopková slaví 90 let: Ještě
bych tu chtěla chvíli pobejt

19. 9. 2012

Před 90 lety, 19. září 1922, se narodil fenomenální český atlet Emil Zátopek, držitel čtyř olympijských medailí v běhu na dlouhých tratích. Shodou okolností se týž den narodila i jeho pozdější manželka, olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková, která na rozdíl od svého v roce 2000 zesnulého manžela může oslavit významné jubileum.

Dostala květiny, byla na ni upřena pozornost kamer a fotoaparátů. Přišla sice o holi, ale ukázala, že chůzi zvládne i bez ní. Stále z ní čiší vitalita, elán i humor. „No, už se mi to moc nezdá. Před rokem jsem se cítila jako normální člověk, ale když jsem viděla na dortu těch 89, tak jsem se asi lekla,“ řekla Dana Zátopková.

Před dvěma měsíci ji totiž pokousala kočka, pak kvůli bolavé noze upadla, praskl jí obratel. „Začalo se to sypat, asi se chce organismus připomenout, že už toho mám dost,“ uvedla pro ČTK s úsměvem. „Už mě asi varuje. Je to jako u vrcholového sportu, tam taky přijde období, kdy se tělo brání. To znamená pozor! Organismus se hlásí: 'už mi dej pokoj'. Je potřeba si ho všímat a hlídat se,“ prohlásila.

Má za sebou náročné oslavy, další ji ještě čekají. Celý minulý týden strávila na Moravě střídavě v Rožnově pod Radhoštěm a Kopřivnici, kde se narodila, má přátele a je pochován Emil Zátopek. „Byla tam akce za akcí, bylo to moc krásné. Byly to sportovní slavnosti i pro děti. Je potřeba chodit na veřejnost a nutit lidi, aby se o sport zajímali a děti k tomu vedli,“ apelovala.

Do dalších let si Zátopková přeje, aby na tomto světě ještě mohla chvíli "pobejt". „Vím ale, že to přání už je trochu vachrlaté. Člověk neví, jestli nechce už příliš moc,“ přemítala smířeně. „Ale je pravda, že devadesát let stačí. Měla jsem zajímavý život. Měla jsem hodně práce, úspěchů, takže si nemůžu na nic stěžovat. Naopak. Jsem ráda, že můj život proběhl takovým zajímavým způsobem,“ dodala.

Dana Zátopková, rozená Ingrová, pochází z Fryštátu, jenž je dnes součástí Karviné. Původně se věnovala házené. Teprve později přešla na disciplínu, která ji proslavila, totiž hod oštěpem. Stejně jako její choť se i Dana Zátopková dočkala svého největšího triumfu na olympijských hrách v roce 1952, z nichž přivezla zlatou medaili. O osm let později v Římě svou sbírku olympijských trofejí rozšířila o stříbro, přičemž mezi tím ještě stihla získat dva tituly mistryně Evropy v hodu oštěpem.

sport výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.