Hurá do Bulharska
Ilustrační foto: ingimage.com

Hurá do Bulharska

23. 6. 2018

Ať chceme či ne, k létu zkrátka patří cestování víc než k jiným obdobím roku. Dnes už je běžné zaletět si za velkou louži kdykoli, ale dřív jsme měli dovolenou u moře spojenou výhradně s létem a hlavně jen s omezeným výčtem destinací. Tak schválně. Co všechno se vám vybaví, když se řekne Bulharsko?

Černé moře, Zlaté písky, Slunečné pobřeží… Je konec let šedesátých, trávíme rodinnou dovolenou v Burgasu. Černovlasý mladík s rašícím knírkem. Jmenoval se Krsťa. Šestnáctiletý vnuk majitelky domu, kde jsme ubytovaní. Piluji s ním příležitostně povinný bratrský jazyk a on se zamiluje. Ještě mi není patnáct. On stojí v noci pod oknem a tlumeným hlasem opakuje: „Chanka, amazonka majá, ja lubljú těbjá!“ Můj mladší bratr se může potrhat smíchy, zatímco můj tatínek pobouřeně žaluje Krsťově babičce. A já to musím překládat do ruštiny. Dost frustrující. Stará paní kroutí záporně hlavou, když souhlasí, a výrazně přikyvuje, když říká ne. Přinese nám jako odškodné hustý domácí jogurt a úžasná rajčata ze zahrádky. Místní broskve jsou veliké jak dýně a plné šťávy. A taky dodnes cítím omračující vůni růžového oleje. Blgarska roza. Nezbytný suvenýr v dřevěných, ručně malovaných dózičkách. Balkánská hudba, keramické džbánky s bílou glazurou, šopský salát..

Ale nejlepší šopák jsem jedla v bulharském restaurantu Varna v Brně na Solniční. Představte si, že jsem šla nedávno kolem a ta restaurace tam pořád je! Na stejném místě už nejmíň čtyřicet let…

Nevím, jestli se letos nechystáte třeba do Thajska, ale nabídky zájezdů k Černému moři jsou určitě mnohem výhodnější. Možná by stálo za to oprášit vzpomínky a porovnat služby na plážích našeho dětství, co říkáte?

Hezké vztahy v běhu času vám přeje

 

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%