Proč ženy trpí rozchodem s partnerem více než muži?
Ilustrační foto: ingimage.com

Proč ženy trpí rozchodem s partnerem více než muži?

23. 6. 2018

Studie Newyorské státní univerzity a londýnské univerzity UCL prokázala, že rozpadem partnerského vztahu trpí více ženy než muži. Existuje důvod, proč se ženy po rozchodu s mužem trápí a cítí se být v té chvíli více zraněny. Ovšem z dlouhodobého hlediska se s tím však zase ženy lépe vyrovnávají než jejich partneři.

Ve studii bylo zahrnuto 5705 osob z 96 zemí. Vědci se jich tázali na jejich milostné vztahy a na jejich pocity po rozchodu. Nejvíce zasaženy byly zjevně ženy: na desetistupňové škále vyjadřující jejich duševní utrpení, kdy desítka vyjadřovala nejhlubší bolest, dosáhly v průměru 6,84 bodu. Vědci kvalifikovali i fyzickou bolest pociťovanou po rozchodu: i v tomto případě trpěly více ženy, které v průměru na stupnici vyjádřily své trápení 4,21 bodu, zatímco muži měli v průměru 3,75 bodu.

Z dlouhodobého hlediska to byli muži, kteří dokázali vytěžit jen málo ponaučení ze svého milostného neúspěchu a spokojovali se tím, že navázali nový vztah, aniž by se ze ztroskotání prvního nějak obviňovali. Naopak ženy si z rozpadlého vztahu berou ponaučení a cítí se být pak emocionálně silnější. 

Jeden z autorů studie Graig Morris tyto výsledky vysvětluje tím, že ženy do vztahu dávají ze sebe více než muži. „Abychom to zjednodušili, ženy mají tendenci vkládat mnohem více do vztahu než muži. Krátké dobrodružství může pro ženu skončit devíti měsíci těhotenství a několika roky kojení, zatímco muž může během několika minut bez závazku scénu sobecky opustit. Právě toto riziko vede ženy k tomu, že si obtížněji hledají partnera. To také vysvětluje, proč jsou více zraněny, když partnera ztratí,“ uvádí vědec. 

Muže rozpad vztahu nezasáhne bezprostředně, ovšem trpí tím z dlouhodobého hlediska. „Muž bude ztrátu cítit stále hlouběji, tak jak si bude uvědomovat tu skutečnost, že musí soupeřit s jinými muži, aby získal pozornost jiné ženy a mohl nahradit tu, kterou ztratil. To může být tím horší, jestliže si uvědomí, že ztráta je nezvratná,“ říká Craig Morris. 

Ztráta partnera může mít podle něho především pro muže závažné důsledky. „Zpřetrhání vztahu může vést některé osoby až ke ztrátě zaměstnání a k autodestruktivnímu až sebevražednému chování,“ upozorňuje Craig Morris. 

Lidé potřebují asi tři měsíce, aby se ze zpřetrhaného partnerského vztahu vzpamatovali. Teprve poté se cítí vyzrálejší a začnou myslet na budoucnost. Pokud jde o manželství, je to horší. Rozvedení se z rozpadu manželství vzpamatovávají obtížněji: trvá jim to v průměru rok a půl. 

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%