Třicetiletá válka na žižkovském popravišti
FOTO: autor

Třicetiletá válka na žižkovském popravišti

27. 6. 2018

Městská část Praha 3 je stále pohostinná. Pořádá časté atrakce, bez vstupného! Tentokrát jsem se za sobotního odpoledne vydal na Vrch sv. Kříže. Trochu poprchávalo, horší byla ta strašlivá zima! Rychle mi mrazem prsty prochladly, až do žluta! Na studené pivo ani pomyšlení!

Třicetiletá válka probíhala 1618 – 1648.

Na tomto kopci byla připravená uniformovaná vojska španělská, protestantská i katolická. Předváděny byly pochody, bitvy s kopími, slepé střelby ze středověkých pušek. Byly vystřeleny stovky slepých výstřelů, ba i z děl. Rádoby padlých bylo jak vyseto!

Bylo možno ochutnat i středověké placky a polévku. Nebylo to ale k jídlu! Chudáci tehdejší žoldnéři. Na jednom podiu hrála tříčlenná kapela, pak vystoupili tanečníci s dobovými tanci. Následovala přednáška fundovaného historika, znalého událostí středověké Evropy. Už se nám školní znalosti jaksi vytratily.

V tehdejší době byli žoldnéři jako řemeslníci. Museli mít vlastní zbraně. Bojovali za jakoukoli stranu. Vypláceli je stříbrnými mincemi. Stříbro na ražbu mincí se tehdy dováželo jenom z Latinské Ameriky! Pušky se daly nabíjet olověnými kulkami, kamínky i knoflíky. V téhle kruté době válčily s vojsky i ozbrojené ženy.

Bitva na Bílé Hoře prý byla jenom „šachová partie“. Půl hodiny se zmateně bojovalo, pak se čtvrt hodiny jenom utíkalo, všemi směry! Protestanté třeba až do Finska! Tam se nechali znovu najmout, do nějakého vojska, třeba i s Kelty Švédové tehdy bojovali o Polsko, s cílem dobýt Vídeň. Byli krutější než Habsburkové! Na Moravě vyvraždili celé ghetto, tak se i tolerovaní Židé moc pohoršili! Nechali se najmout jako vojáci, proti Švédům. Na vyzbrojení však museli mít písemné potvrzení, od jejich rabína! Vídeň ale Švédové nedobyli.

Pražská defenestrace měla celoevropský dopad! Nebylo tehdy moudré vyhazovat katolické císařské místodržící z okna Pražského hradu! Evropa byla moc rozhořčena, na protestanty. Protestanté tehdy hledali mocného spojence proti Habsburkům. Navrhli Osmanskou říši. To se Evropě nelíbilo, váhala. Zavraždění Albrechta z Valdštejna v Chebu se Habsburkům strašlivě nevyplatilo! Jenom on uměl vítězit v obrovských a vítězných bitvách! Jiného takového už nikdy nenašli!

Další pozdější bitvy byly už bezvýznamné, bez jasných vítězství a zisků. Žoldnéři byli drazí, často si na jejich nájem museli mocnáři půjčovat peníze! Byla škoda si je nechat zabít, v bezvýznamných bitvách! V této chladné době došlo i k textilnímu pokroku. Začaly se užívat ponožky a svetry.

Na další poznání historie mi už byla zima, tak jsem si šel domů rozmrazit ruce horkou vodou.

 

P. S. Později padl zajímavý dotaz na historika. Jaký má názor na rozpad Rakousko – Uherského mocnářství? Nepustil se do prezentace vlastního názoru, odpověděl otázkou, k našemu zamyšlení. Mocnářství a císařství tu byla na území Čech a Moravy 1000 let! Demokracii tu máme 100 let!!! Ať si to posoudíme sami….

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%